KPN is van plan zijn belang in glasvezelbedrijf Reggefiber uit te breiden tot 60 procent. KPN zet hiermee vol in op de strategie om meer huishoudens aan te sluiten op het glasvezelnet, dat ultrasnelle internetverbinding mogelijk maakt.

Dat meldde het telecombedrijf vrijdag.

KPN maakt gebruik van de optie om zijn huidige belang van 51 procent in Reggefiber met 9 procentpunt uit te breiden.

De uitoefening van die optie moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt. Na afronding heeft KPN de volledige zeggenschap over het bedrijf, dat vervolgens in de financiële resultaten van KPN wordt geconsolideerd.

De uitoefenprijs van de optie wordt in de komende weken bepaald en zal uitkomen tussen 116 en 161 miljoen euro. Reggefiber is gespecialiseerd in de aanleg en de exploitatie van glasvezelnetwerken.

Glasvezel in de huiskamer

Het glasvezelbedrijf Reggefiber werd in 2005 opgericht door Reggeborgh, het investeringsvehikel van de familie van bouwondernemer Dik Wessels. KPN heeft sinds 2008 een minderheidsbelang van 41 procent in de onderneming en bouwde dit in 2012 uit naar een meerderheidsbelaing van 51 procent.

KPN ziet de controle over Reggefiber als een belangrijke stap in zijn strategie die gericht is op het VDSL-netwerk aan de ene kant en 'Fiber to the Home (FttH)' aan de andere kant. Bij FttH  (glasvezel in de woning) bestaat ook de aansluiting vanaf een wijkcentrale naar woningen uit glasvezel.

Het aantal glasvezelverbindingen tot aan de woning in Nederland groeit naar verwachting van 1,45 miljoen eind 2012 tot bijna 3,5 miljoen in 2017, berekende marktonderzoeker Telecompaper afgelopen jaar. Reggefiber is op dit gebied veruit de grootste speler in Nederland.

Concurrentie glasvezel, kabel, koper

De Nederlandse Mededingingsautoriteit bepaalde eerder dat KPN niet alleen met aanbieders van diensten via het glasvezelnetwerk van Reggefiber concucurreert, maar ook met de kabelmaatschappijen en diverse aanbieders op het kopernetwerk.

Consumenten kunnen bovendien overstappen tussen de verschillende aanbieders, ongeacht of deze via glas, koper of de kabel leveren.

Alle leveranciers bieden bovendien een goed vergelijkbaar pakket van televisiezenders. De sterke positie van KPN op de glasvezelmarkt zou de concurrentie op de telecommarkt dus niet oneigenlijk beïnvloeden.

Schuld KPN loopt weer op

De deal heeft een "behoorlijk effect'' op de schuld van KPN. Die neemt toe doordat het bedrijf na afronding van de koop Reggefiber moet consolideren, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De schuld zou volgens Versteeg op basis van de huidige situatie uitkomen rond de 2,7 keer de brutowinst (ebitda). ,,Dat is aan de hoge kant'', zei hij.

Maar omdat voor de uitbreiding van het belang toestemming nodig is van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), laat de afronding vermoedelijk op zich wachten tot de tweede jaarhelft. Dan heeft KPN als het goed is zijn Duitse dochter E-Plus al verkocht aan Telefónica Deutschland. Door die transactie daalt de verhouding tussen schuld en ebitda naar verwachting naar 1,5.

Het aandeel KPN koerste vrijdag om 10.48 uur 0,4 procent lager op 2,36 euro.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl