Het verworven spectrum stelt KPN in staat om te starten met het aanleggen van de nieuwe generatie mobiele technologie LTE. KPN introduceert LTE-diensten in februari 2013 als eerste telecombedrijf, aldus het bedrijf. Halverwege het jaar hoopt KPN al een dekking van 50 procent te hebben in Nederland. ,,Hoe we dit gaan doen, maken we in januari bekend”, zei topman Eelco Blok vrijdag in een toelichting.

Om geld vrij te maken, verlaagde KPN vrijdag zijn dividendvoorspelling. Het concern betaalt nu over 2012 geen dividend uit en verlaagt zijn dividenduitkering over 2013 naar 0,03 euro per aandeel. Eerder dit jaar verlaagde KPN zijn dividendverwachting al van 0,90 euro per aandeel naar 0,35 euro per aandeel.

Veilingmodel

De hoge prijs is volgens het concern het gevolg van het veilingmodel. Een groot verschil met de UMTS-veiling in 2000, toen KPN ook veel geld moest betalen en in grote financiële problemen kwam, is volgens de topman dat mobiele data nu een dienst is die zich al heeft bewezen.

,,Met LTE kunnen we 10 keer sneller mobiel dataverkeer mogelijk maken”, zei Blok. De topman zei bij de publicatie van de jaarcijfers verder in te gaan op de financiële status en de strategie van het bedrijf.

Vodafone

Vodafone was nog duurder uit dan KPN bij de veiling. Het Britse bedrijf betaalt in totaal 1,38 miljard euro. Daarvoor krijgt het vergunningen in dezelfde banden als KPN, met uitzondering van de 2,6 GHz-band.

T-Mobile betaalt ruim 910 miljoen euro voor 15 vergunningen verspreid over drie banden. Nieuwkomer Tele2 is bijna 161 miljoen euro kwijt voor vergunningen die het verwierf in de 800 MHz-band.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl