Een pijnlijke zaak voor telecombedrijf KPN. De benoeming van de beoogde nieuwe topvrouw Dominique Leroy gaat niet door.
KPN trekt de beoogde aanstelling van Leroy tot bestuursvoorzitter in. Volgens het telecombedrijf is de duur van de procedures in België, waar justitie een onderzoek tegen haar is gestart vanwege een omstreden aandelenverkoop, “onduidelijk en onvoorspelbaar”.
Leroy ligt in België onder vuur vanwege de aandelentransactie. Ze was tot voor kort hoofdverantwoordelijke bij branchegenoot Proximus in België en gaf op 25 juli de opdracht om haar aandelenpakket van Proximus ter waarde van 285.000 euro te verkopen per 1 augustus.
De Belgische financiële waakhond FSMA en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar die transactie omdat er mogelijk sprake is van handel met voorkennis.
KPN moet op zoek naar nieuwe bestuursvoorzitter
Volgens de raad van commissarissen van KPN zijn de onzekerheden die zijn ontstaan niet in het belang van de onderneming. President-commissaris Duco Sickinghe van KPN spreekt van een moeilijke beslissing, wijzend ook op de staat van dienst van de Belgische.
Leroy had bij KPN Maximo Ibarra op moeten volgens. Eind oktober zou het telecombedrijf beleggers bijpraten over de voorgenomen benoeming. Deze bijeenkomst gaat niet door.
KPN meldde desgevraagd dat Leroy alleen hoeft te worden gecompenseerd over bepaalde uitgaven en de tijd die ze stak in KPN sinds haar voordracht. Over de hoogte van die compensatie doet het telecombedrijf geen mededelingen.
KPN heeft dit jaar geen geluk met zijn hoogste bestuurspositie. Topman Ibarra, die per 1 oktober vertrekt, kondigde in juni aan het Nederlandse telecombedrijf voortijdig te verlaten. Ibarra vertrekt bij KPN om “dringende familiaire redenen”, zo maakte het telecombedrijf bekend. De topman, die de Colombiaanse en Italiaanse nationaliteit heeft, wilde daarom terug naar Italië en gaat aan de slag bij Sky Italia.
'Juiste beslissing van KPN'
KPN nam de enige juiste beslissing door een streep te zetten door de komst van Leroy als topvrouw van de onderneming, zegt Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij denkt ook dat toezichthouders zich achter de oren moeten krabben, omdat de uitkomsten van het onderzoek naar Leroy maanden op zich laten wachten.
De tijdspanne en de uitkomst van het onderzoek naar een verdachte aandelentransactie van Leroy zijn ongewis. Dat is volgens Koster de voornaamste reden van de intrekking van de kandidatuur van de Belgische. Naar verluidt gaat het om zes tot negen maanden alvorens er duidelijkheid is. "Dat is te lang", aldus de VEB-directeur. Hij hoopt dat toezichthouders een les trekken uit de kwestie. "In dit soort gevallen zou een versnelde procedure mogelijk moeten zijn."
Koster hoopt dat KPN snel met een nieuwe kandidaat op de proppen komt. Hij stelt verder dat er intern bij KPN ook geschikte kandidaten zijn die de rol van bestuursvoorzitter op zich zouden kunnen nemen.