KPN praat momenteel niet met grootaandeelhouder América Móvil over een eventuele overname van het bedrijf.

Dat zei de president-commissaris van KPN, Jos Streppel, vrijdag op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van het telecombedrijf.

“Als we gesprekken zouden voeren die tot een overname kunnen leiden, zouden we een persbericht uitbrengen. We hebben geen persbericht uitgebracht”, gaf Streppel aan.

Hij reageerde op uitspraken van de financieel directeur van América Móvil, waaruit bleek dat het Mexicaanse bedrijf ondanks de mislukte overnamepoging van vorig jaar nog steeds interesse heeft in KPN.

Gesprekken stilgelegd

De gesprekken van KPN met América Móvil zijn volgens Streppel vergelijkbaar met de gesprekken die met alle grootaandeelhouders van het bedrijf worden gevoerd. “We hebben weer even aan elkaar moeten wennen nadat de overname niet doorging, maar we zijn professionele partijen en het contact loopt weer”, stelde hij.

Bestuursvoorzitter Eelco Blok gaf aan dat gesprekken over operationele samenwerking na de mislukte overnamepoging zijn stilgelegd en niet opnieuw zijn opgestart.

Overname voorkomen door Stichting KPN

De overnamepoging van América Móvil liep vorig jaar stuk op de beschermingsconstructie van KPN tegen ongewenste overnames.

Via de uitgifte van preferente aandelen aan de Stichting KPN werd voorkomen dat América Móvil een meerderheidsbelang kon opbouwen.

Makkelijker om beschermingswal op te werpen

Aandeelhouders van KPN stemden vrijdag unaniem in met het voorstel de preferente aandelen weer in te trekken. Dit zal naar verwachting in maart gebeuren. Ze gingen ook akkoord met de verlaging van de nominale waarde van aandelen KPN, waardoor het in de toekomst goedkoper wordt voor de stichting om in actie te komen als dat nodig wordt geacht.

América Móvil stemde tegen het voorstel om de nominale waarde te verlagen. Het Mexicaanse bedrijf liet ook weten dat het vindt dat de stichting KPN in de toekomst alleen in actie mag komen als aandeelhouders van KPN daarmee instemmen. Die goedkeuring is momenteel niet nodig.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl