De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front omlaag. De olieprijs zakte na de opleving eerder deze week verder weg door het voorlopig uitblijven van een militaire interventie in Syrië. De aandelen van grote olieconcerns als Shell en BP werden daardoor van de hand gedaan. In Amsterdam was KPN hekkensluiter na opwerping van een blokkade tegen de overname door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent lager op 362,93 punten. De MidKap verloor 0,6 procent, tot 536,12 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 1,3 procent in.

KPN leverde 3,4 procent in en was daarmee de grootste verliezer in de AEX. De Stichting KPN heeft een beschermingswal opgeworpen tegen een overname door América Móvil (AMX), het telecombedrijf van Carlos Slim. De stichting had eerder al aangegeven bezorgd te zijn over de onduidelijke bedoelingen van Slim met KPN. AMX liet in een reactie weten bereid te zijn het bod in te trekken als de stichting de overname blokkeert.

Vertrouwen

Een onverwachte daling van de Duitse detailhandelsverkopen zetten het beurssentiment vrijdag verder onder druk. Een flinke stijging van het economisch vertrouwen in de eurozone in augustus bood enig tegenwicht, maar kon de graadmeters niet uit de rode cijfers trekken. Het vertrouwen nam in 14 van de 17 eurolanden toe, waaronder in alle van de vijf economisch gezien belangrijkste landen. Binnen die groep was de verbetering het sterkst in Nederland.

AkzoNobel kondigde aan de productie van chemicaliën in Deventer in de komende drie jaar te verplaatsen naar bestaande fabrieken in Europa, Noord-Amerika en China. Daardoor zullen 215 van de 450 medewerkers hun baan verliezen. Het aandeel verloor 2,3 procent.

Shell

Na de daling van de olieprijs die werd ingegeven door de teleurstelling over het uitblijven van de interventie in Syrië, gaf Shell 1,4 procent prijs. BP in Londen verloor 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte Beter Bed 1,5 procent. De beddenverkoper hield in de eerste helft van dit jaar onverminderd last van het lage consumentenvertrouwen in Nederland, België en Spanje en in die situatie zit volgens het bedrijf voorlopig weinig verbetering. Amsterdam Commodities klom 1,8 procent. De handelaar in zaden, thee en specerijen boekte in de eerste helft van dit jaar een recordwinst van ruim 14 miljoen euro.

L'Oréal

In Parijs won L'Oréal 3,2 procent. Cosmeticagigant L'Oréal zag de winst in de eerste 6 maanden van het jaar flink toenemen dankzij groei in opkomende markten. Vooral de opmerkingen van de topman van het cosmeticamerk, dat het bedrijf overweegt om het belang van 29 procent dat in handen is van het Zwitserse Nestlé terug te kopen, gaf het aandeel vleugels.

Luxehuis Hermes hield vast aan zijn verwachtingen voor heel 2013, nadat in de eerste helft van dit jaar een hogere winst werd behaald. Het aandeel ging met 2,1 procent omhoog.

De euro was 1,3198 dollar waard, tegen 1,3227 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 108,00 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 114,75 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl