De grootste uitdaging blijft de binnenlandse telecommarkt, waar KPN maar geen omzetgroei weet te halen, zo bleek dinsdag weer bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Ook volgend jaar is hier geen groei te verwachten. De sterke concurrentie van de kabel en de door de toezichthouder afgedwongen tariefsverlagingen gooien roet in het eten.

De sterke focus van KPN op de winstgevendheid is te zien aan de cijfers. ,,De winstmarge van KPN van 53 procent is internationaal gezien hoog te noemen”, zei analist Tim Poulus van Telecompaper dinsdag. ,,De omzet per werknemer is sinds begin 2009 toegenomen van 95.000 naar 110.000 euro.”

Minder focus

Door de op winst gerichte blik is er minder focus op omzetgroei. ,,Maar dat is denk ik geen verkeerde keuze, aangezien de telecommarkt verzadigd is en aandeelhouders gericht zijn op de aantrekkelijke dividendstroom”, aldus analist Victor Bareño van SNS Securities.

Tim Poulus van Telecompaper noemt de sterke focus op de kosten daarentegen wel een risico. ,,Als er een nieuwe groeifase komt of een sterke toename in concurrentie, loopt KPN een risico om op achterstand te komen.”

Het tempo

Hoewel het tempo afneemt waarmee de omzet in Nederland daalt, verwacht KPN deze trend niet te kunnen keren. ,,De omzetstijging van dit kwartaal is geen precedent voor de komende kwartalen'', waarschuwde financieel directeur Carla Smits-Nusteling.

In 2011 verwacht KPN dat de omzet onder druk blijft staan. Dit vanwege door de toezichthouder afgedwongen tariefsverlagingen om bellen voor de consument goedkoper te maken. Dit kost KPN volgens Smits-Nusteling volgend jaar 250 miljoen euro, waarvan 50 miljoen in België en 200 miljoen in Nederland.

Concurrentie

Ook de concurrentie van de kabelbedrijven is gevaarlijk gebleken. In het eerste halfjaar van 2010 verloor KPN marktaandeel op de breedbandmarkt ten opzichte van een jaar eerder. ,,Ze moeten niet te veel marktaandeel kwijtraken aan de kabel'', aldus Bareño van SNS Securities.

Veel zal afhangen van de ontwikkeling van interactieve televisie (IPTV). ,,Dat begint aan te slaan'', aldus Poulus van Telecompaper. Ook Bareño ziet voor KPN groeipotentieel in IPTV, dat het bedrijf sinds april dit jaar aanbiedt. IPTV moet volgens hem samen met glasvezel op de langere termijn de omzetdaling op andere gebieden compenseren.

Eelco Blok zal het volgend jaar derhalve niet gemakkelijk krijgen. Behalve de aanhoudende druk op de omzet, zal het voor hem ook moeilijk worden om de hoge winstmarges van KPN volgend jaar vol te blijven houden. ,,Bij E-Plus in Duitsland moet bijvoorbeeld verder geïnvesteerd worden. De brutomarge van 45 procent die ze daar het afgelopen kwartaal haalden, is volgens mij op de langere termijn niet houdbaar'', zegt Poulus.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl