Miljoenen mensen accepteerden de ice bucket challenge en overgoten zichzelf met ijswater. Daarbij riepen ze, van wereldleider tot acteur, allemaal op om te doneren voor de strijd tegen de spierziekte ALS. Maar veel deelnemers blijken achteraf helemaal geen geld te hebben gegeven.
Stichtingen die zich bezig houden met de bestrijding van en onderzoek naar de spierziekte ALS, hebben behoorlijk wat extra geld binnengehaald.
Stichting ALS Nederland ontving in augustus 14.000 donaties tegen nog geen 200 voordat de halve wereld zich met ijswater overgoot. Wat de precieze opbrengst is, kan Stichting AlS Nederland nog niet zeggen.
Ook in Groot-Brittannië deden velen mee. Een op de zes Britten zelfs, zo stelt BBC Breakfast vrijdag. Twee derde van de deelnemers zegt meer aan goede doelen hebben gedoneerd dan normaal. Echter, op basis van cijfers van liefdadigheidsdichtingen zelf in handen van het televisieprogramma, blijkt dat slechts een op de tien deelnemers aan de ice bucket challenge in Groot-Brittannië ook daadwerkelijk heeft gedoneerd.
Veel geld, maar te weinig wetenschappers
Aan de andere kant is het misschien helemaal nog niet zo erg dat er niet nog meer geld bij ALS-stichtingen terecht is gekomen. De website 925 schreef onlangs een stuk waarin duidelijk werd gemaakt dat deze stichtingen vóór de ice bucket challenge eigenlijk al moeite hadden om al het gedoneerde geld ten goede te laten komen van wetenschappelijk onderzoek.
“Het aantal wetenschappers dat onderzoek kan doen om de ziekte te bestrijden, stijgt niet proportioneel met de hoeveelheid ijs die celebraties over zich heen gieten”, zo concludeerde 925.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Lees ook
KLM-baas Eurlings doet ook mee aan Ice Bucket Challenge
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl