De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt met ingang van volgend jaar tot boven de drie ton.
Dat heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) laten weten.
Vanaf 1 januari stijgt de NHG-grens naar 310.000 euro. Nu ligt de grens nog op 290.000 euro. De grens is hoger voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen. Voor zulke woningen kan volgend jaar maximaal 328.600 euro worden geleend.
Bij een gedwongen verkoop garandeert de NHG dat hypotheekverstrekkers hun geld terugkrijgen als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. De restschuld voor de eigenaar kan worden kwijtgescholden. Dat kleinere risico voor banken zorgt ervoor dat woningkopers gunstigere hypotheekvoorwaarden krijgen, zoals een lagere rente.
Reden van het opschroeven van de NHG-grens is dat de huizenprijzen in de lift zitten. “Hiermee loopt de kostengrens weer in de pas met de gemiddelde woningwaarde. Dat is een positieve ontwikkeling, met name voor starters”, aldus NHG-bestuurder Arjen Gielen.
Sinds 2017 is de kostengrens gekoppeld aan de prijzen van verkochte woningen in juni, juli en augustus van het voorgaande jaar. Het gaat om gemiddelde koopsommen van respectievelijk 301.736 euro, 309.689 euro en 316.183 euro, waarmee het gemiddelde uit kwam op 309.203 euro.
De kostengrens is het dichtstbijzijnde gehele bedrag dat deelbaar is door 5.000 euro, namelijk 310.000 euro.
Oversluiten naar NHG wordt moeilijker
Daarmee is de kostengrens nog steeds lager dan de gemiddelde huizenprijs van dit moment, die bedraagt 316.000 euro. Veel huizenkopers zullen met hun hypotheek boven de kostengrens zitten en daarom niet in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek met het bijkomende rentevoordeel.
Een andere belangrijke wijziging bij NHG is dat het vanaf 2020 niet meer mogelijk is om een hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek mét NHG, als de woningwaarde hoger is dan de kostengrens. Oversluiten naar een hypotheek met NHG kon aantrekkelijk zijn vanwege het rentevoordeel en bijkomende lagere maandlasten.
Voor NHG-garantie moet eenmalig een bedrag worden betaald bij de aanschaf van de woning. Op dit moment bedraagt deze premie 0,9 procent van de koopsom. De komende weken wordt de premie voor 2020 bekendgemaakt.
Lees meer over de NHG en een huis kopen:
- Whitepaper NHG-hypotheek: alles wat je wilt weten over de voordelen en beperkingen
- Mét NHG is je hypotheekrente zo’n 0,5% lager – hier moet je op letten bij de keuze tussen wel of geen NHG-garantie
- Zo hoog is de maximale hypotheek die je in 2019 kunt krijgen als alleenstaande of tweeverdiener – starters schieten weinig op
- Waarom je misgrijpt op de huizenmarkt: dit kom je als gewone huizenkoper tekort als je moet opbieden tegen een belegger
- Een huis kopen? Let op deze 7 financiële zaken om te weten of dat echt haalbaar is