Van Lanschot ligt op koers met de transformatie van een bank voor rijkelui naar een vermogensbeheerder voor een breder publiek, die in mei werd aangekondigd. Dat meldde het bedrijf dinsdag bij de publicatie van de cijfers over het eerste halfjaar. Daarin wist Van Lanschot dankzij kostenbesparingen en hogere provisiebaten de winst te verdrievoudigen.
In de eerste jaarhelft verdwenen enkele tientallen banen bij Van Lanschot in het kader van een vorig jaar aangekondigde reorganisatie die in totaal 300 arbeidsplaatsen kost. Die operatie is voor twee derde afgerond en ligt daarmee op koers om nog dit jaar te worden voltooid, zei financieel directeur Constant Korthout. In mei werd bovendien een extra ontslagronde aangekondigd waardoor tot en met 2015 nog eens 250 banen verloren gaan.
Toch nam het aantal werknemers in de eerste jaarhelft juist licht toe, van 1862 naar 1871. Dat komt volgens Korthout doordat Van Lanschot circa 50 externe IT-specialisten in huis heeft gehaald. Dat heeft alles te maken met de nieuwe strategie, die voorziet in een toename van het aantal diensten dat online wordt aangeboden. De personeelskosten namen toe, maar daar stond een daling van de overige kosten tegenover, aldus de financiële topman.
Nettowinst
Al met al viel de nettowinst in de eerste jaarhelft met 33,7 miljoen euro bijna drie keer zo hoog uit als een jaar eerder. Onderliggend zette de bank een winst neer van 37,7 miljoen euro, tegen 19,6 miljoen euro in de eerste helft van 2012. Bestuursvoorzitter Karl Guha sprak van een ,,bemoedigend herstel van de winst”. Ook de kapitaalbasis verbeterde. De kernkapitaalratio (core tier 1) steeg van 11 procent naar 12,5 procent.
De topman herhaalde dat het ergste van de economische crisis achter de rug is. Dat kwam onder meer tot uitdrukking in de toevoeging aan de kredietvoorziening, die vrijwel stabiel was op 41,5 miljoen euro. Hoewel uitbundig herstel nog ver weg is, zei Guha steeds meer lichtpuntjes te zien. ,,Ik weet niet of het komt doordat het zonnig is de laatste weken, maar onze klanten zijn wat optimistischer'', zei hij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl