De opsplitsing van de Nederlandse Spoorwegen heeft het reizigersvervoer per spoor niet goedkoper gemaakt. Vooral in het eerste decennium na de verzelfstandiging van de NS in 1995 is de kostprijs per reizigerskilometer juist opgelopen.

Dat blijkt uit onderzoek van TU Delft, meldt de Volkskrant.

De onderzoekers hebben in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken berekend welke kosten de NS – en na de splitsing NS en ProRail samen – sinds 1985 hebben gemaakt per reizigerskilometer.

Sinds de splitsing zouden de spoorbedrijven bureaucratischer opereren. De onderzoekers houden zich echter verre van politieke conclusies.

Kritiek op samenwerking

Vorig jaar was er veel kritiek op het gebrek aan samenwerking tussen NS en ProRail, omdat dit soms voor problemen zorgde op het spoor. Bij hevige sneeuwval in februari 2012 ontstond er chaos op het spoor. Reizigers werden daar de dupe van.

In een rapport dat beide bedrijven eind november presenteerden staat de NS ProRail geen gezamenlijke visie, ambitie en strategie hebben. Dat is wel noodzakelijk om treinen veilig en op tijd te laten rijden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl