- De uitgaven aan zorg verschillen internationaal zeer fors, waar bij vooral de VS bekend staat als een duur land.
- Uit een onderzoek van Bridge Patient Portal naar internationale verschillen bij de kosten van gezondheidszorg blijkt dat Nederland in veel gevallen een middenmoter is.
- Medicijnen zijn in Nederland wel relatief goedkoop.
- Lees ook: Zorgkosten lopen naar verwachting op tot €100 miljard in 2025, vooral door stijging personeelskosten voor ouderen- en thuiszorg
Hoe duur is gezondheidszorg in Nederland in vergelijking met andere landen? Het bedrijf Bridge Patient Portal legde verschillende aspecten van kosten in de zorg, zoals de hoogte van verzekeringspremies, de kosten van medicijnen en ziekenhuiskosten, naast elkaar. Daarbij werd gekeken naar zestig landen die betrouwbare gegevens konden overleggen.
In het onderzoek werd ook gekeken naar de totale jaarlijkse uitgaven voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking en welk percentage van de bevolking toegang heeft tot essentiële gezondheidszorgdiensten.
Ook werden de vrijwillige en verplichte bijdragen per hoofd van de bevolking aan de zorgverzekering meegenomen
Verder werden de kosten van gezondheidszorg in ieder land onder de loep genomen, met daarbij extra aandacht voor de kosten een ic-behandeling voor een Covid-patiënt en de prijzen van geneesmiddelen.
In de meeste lijstjes van het onderzoek staat de Verenigde Staten bovenaan. Het land geeft per hoofd van de bevolking 9.578 euro uit aan gezondheidszorg en blijft daarmee Zwitserland (8.477 euro) en Noorwegen (7.022 euro) voor.
Wat betreft de totale uitgaven aan de gezondheidszorg valt Nederland met 4.679 euro per hoofd van de bevolking net buiten de top 10, met een elfde plek.
Wat betreft de prijzen van geneesmiddelen scoren de VS ook het hoogst. Hierbij is gekeken naar de afwijking van het internationale gemiddelde (mediaan). Medicijnen in de VS zijn bijna 1.310 procent duurder dan gemiddeld, dus ruim 14 keer zo duur.
Nederland zit in dit lijstje onder de mediaan: medicijnen zijn in ons land in doorsnee 33 procent goedkoper dan het internationale gemiddelde.