De Amerikaanse ondernemer en voormalige presidentskandidaat Andrew Yang vindt dat de VS moet overstappen op een vierdaagse werkweek.
Uit sommige studies blijkt dat een vierdaagse werkweek leidt tot hogere productiviteit en meer tevreden werknemers.
De interesse voor een andere indeling van de werkweek is toegenomen door de coronacrisis, die heeft geleid tot lockdowns waarbij werknemers noodgedwongen voor langere tijd vanuit huis werken.
De Verenigde Staten moeten serieus overwegen om over te stappen op een vierdaagse werkweek, om de gezondheid van werknemers te verbeteren en meer mogelijkheden te bieden voor degenen met afwijkende roosters of bepaalde behoeften.
Dat zegt Andrew Yang, ondernemer, politiek commentator bij CNN en voormalig presidentskandidaat.
“Weekenden van drie dagen zijn beter dan van twee dagen. We moeten serieus kijken naar vierdaagse werkweken. Studies laten zien dat we daarin net zo productief zijn. Dat zou banen creëren voor mensen aan de zijlijn en de gezondheid van werknemers verbeteren”, twitterde Yang afgelopen maandag.
4-daagse werkweek, 3 dagen weekend
Het concept van de vierdaagse werkweek is niet nieuw, maar krijgt meer voet aan de grond tijdens de coronacrisis waarin bedrijven gedwongen zijn zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, met personeel dat vanuit huis werkt. Werknemers passen roosters aan om voor hun families te zorgen en sommige functies veranderen volledig.
Yang liet zijn tweet gepaard gaan met een link naar een artikel van The Washington Post over onderzoeken die erop wijzen dat werknemers productiever zijn in een vierdaagse werkweek en vaker aangeven tevreden te zijn met hun werk.
Er zijn voorbeelden uit de echte wereld die deze studies ondersteunen. Zo experimenteerde een Japanse dochteronderneming van Microsoft met de vierdaagse werkweek waarbij de productiviteit met 40 procent steeg.
Ook de Nieuw-Zeelandse ondernemer Andrew Barnes, oprichter van het bedrijf Perpetual Garden, heeft de vierdaagse werkweek ingevoerd, nadat hij erachter kwam dat dit voordelen oplevert voor zowel zijn werknemers als de onderneming.
Yang is niet alleen een voorstander van de vierdaagse werkweek vanwege de hogere productiviteit en een langer weekend. Volgens hem kan het ook banen creëren voor mensen die aan de zijlijn staan. Met andere woorden: het kan werkgelegenheid bieden voor hen die wellicht niet de mogelijkheid hebben om een baan van de reguliere vijf dagen te nemen.
Een vierdaagse werkweek kan ook ongelijkheid gladstrijken. Zo zou het vrouwen kunnen helpen aan een meer gelijke positie op de werkvloer, door meer te schuiven met de zorg voor de kinderen, kan deze evenwichtiger tussen en mannen en vrouwen worden verdeeld, aldus The Washington Post.