- Beleggers waren deze week in de ban van forse turbulentie rond het Britse pond en rentes in het VK, wat de Britse centrale bank dwong tot een noodingreep.
- Ook op bedrijfsniveau begint het te kraken, met een groeiend aantal bedrijven die waarschuwen voor zwakkere vooruitzichten.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem signaleren dat de trend op aandelenmarkten stevig neerwaarts blijft, maar tegelijk zijn er signalen dat er op korte termijn een beperkt technisch herstel kan plaatsvinden.
ANALYSE – De nieuwe Britse regering van premier Liz Truss stond de afgelopen anderhalve week in het brandpunt van de belangstelling op financiële markten. Minister van Financiën Kwasi Kwarteng verraste met een bizar plan om de belastingen met 45 miljard pond te verlagen, terwijl er geen duidelijkheid werd gegeven hoe dit gedekt wordt in de begroting, anders dan dat er extra wordt geleend.
Het expansieve fiscale beleid staat lijnrecht tegenover het monetaire beleid van de Bank of England, dat gericht is op verkrapping om de hoge inflatie te bestrijden. Dit betekent onder meer dat de centrale bank in een cyclus van renteverhogingen zit, wat dus de financiering van de Britse staatsschuld duurder maakt.
Op financiële markten ontstond hierdoor deze week zoveel onrust, dat de Britse centrale bank afgelopen woensdag ingreep door te beloven tijdelijk Britse staatsobligaties bij te kopen om zo de sterk stijgende rentes op de kapitaalmarkt af te remmen. Dat gaat dus eigenlijk juist in tegen verkrappende monetaire beleid waarmee de centrale bank de inflatie wil afremmen.
De onderstaande grafiek van de Engelse 30-jaars staatsrente laat het dramatische effect zien van de scherpe piek in de rentestijging als gevolg van de marktonrust, en het effect van de ingreep van de Bank of England.
Voor nu lijkt de paniek even weg, maar de steun van de Britse centrale bank is tijdelijk en de problemen zijn niet verdwenen. Op 7 oktober komt de Britse rekenkamer OBR met een onafhankelijke analyse van het Britse begrotingsbeleid, maar de Britse regering wil die pas op 23 november met de buitenwereld delen.
Het voorbeeld van het VK is extreem, maar elders in Europa is een vergelijkbaar patroon zichtbaar: hogere overheidsuitgaven in een klimaat van stijgende rentes.
Overheden trekken tientallen miljarden extra uit voor het beperken van de gevolgen van de hoge energierekeningen voor huishoudens. Het VK loopt hierbij voorop, maar ook andere landen zoals Duitsland doen hierin flink mee.
Tegelijk is onder meer de Europese Centrale Bank van plan sterker op de monetaire rem te trappen om de torenhoge inflatie te bestrijden. En dat maakt lenen op de kapitaalmarkt dus duurder voor overheden, waarvan sommige door de coronacrisis toch al kampen met zeer hoge schuldniveaus.
Recent bedrijfsnieuws voorspelt weinig goeds
Naast de bovengenoemde macro-economische onrust, zullen beleggers ook steeds scherper gaan kijken naar de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten. De verzwakkende economische vooruitzichten, oplopende inflatie, hogere personeelskosten en stijgende rentes beginnen langzaam ook bedrijven te raken.
Medio september waren er in de VS al waarschuwingen van Fedex, General Electric en Walmart. En daar kwam deze week Nike bij, terwijl dichter huis verfconcern AkzoNobel de alarmbel luidde.
Ook bij verschillende technologiebedrijven zien we signalen die duiden op mindere tijden. Zo heeft Meta Platforms het zwaar met druk op het aantal actieve gebruikers bij Facebook en lagere advertentie-inkomsten. Iets vergelijkbaars geldt voor socialmediabedrijven als Snap en Twitter.
In eerdere bijdragen hebben we al gewezen op het opvallende optimisme van aandelenanalisten over de ontwikkeling van de bedrijfswinsten in de tweede helft van dit jaar. En we denken nog steeds dat er een fors risico is dat de verwachtingen rond de bedrijfswinsten de komende periode neerwaarts moeten worden aangepast.
In de tweede week van oktober zal het cijferseizoen weer op gang komen en het ligt in de verwachting dat er nog een aantal tussentijdse waarschuwingen aankomen.
Korte termijn technisch herstel goed mogelijk, structureel herstel nog ver weg
Bovenstaande ontwikkelingen op macro- en bedrijfsniveau stemmen niet vrolijk en beurzen hadden dan ook opnieuw een slechte week. De brede S&P 500-index in de Verenigde Staten sloot vrijdag op een nieuw dieptepunt voor dit jaar, met een totaal verlies dat is opgelopen tot bijna 25 procent.
Echter, op de korte termijn staan flink wat technische spanningsmetertjes op overspannen, waardoor komende week een technisch herstel goed mogelijk is. Dit doet echter nog weinig af een de trends voor de langere termijn.
Hieronder analyseren we achtereenvolgens het technische beeld van de 10-staatslening in de VS, de euro-dollarkoers en S&P 500-index.
We beginnen met de 10-jaars staatslening, waarbij we kijken naar de koersgrafiek die al het hele jaar in een dalende trend zit. Aangezien de koers en de rente van obligaties tegengesteld bewegen, betekent dit een stijgende rente. Eerder deze week piekte de 10-jaars rente op 4 procent, waarna deze iets is teruggezakt tot 3,8 procent.
In de grafiek hieronder is dat bij de koers van de staatslening in omgekeerde vorm terug te zien.
Kort gezegd heeft de koers van de 10-jaars staatsobligatie midden in de week een bodempje gezet en staat deze inmiddels op hetzelfde niveau als vorige week vrijdag.
Iets vergelijkbaars geldt voor euro-dollarkoers. Ook die kende een dieptepunt op woensdag op 0,96 dollar per euro, maar inmiddels noteert ook deze waarde gelijk aan vorige week vrijdag op 0,98 dollar per euro.
Ook hier is sprake van verlies aan momentum wat betreft de verzwakking van de euro en een poging tot een kleine opwaartse correctie tegen de grote neerwaartse trend in.
Dan tot slot de aandelenmarkt. Wanneer we de S&P 500-index bekijken valt op dat koers vrijdag op het laagste van de week sloot, op 3.586 punten.
Gelet op de correlatie tussen de bovenstaande markten is een opwaartse correctie goed mogelijk voor de aandelenmarkten. Uiterst beperkt en riskant weliswaar, maar diverse technische indicatoren geven aan dat er bij de eerste de beste intentie tot een opwaartse ommekeer genoeg bijval verwacht mag worden voor een stijging van een paar procent. Maar dan ook niet veel meer momenteel.
Laat er geen misverstand over bestaan: dit is geenszins de bodem. Waar die ligt, weten we pas als ie achter ons ligt. Momenteel zijn de trends nog steeds neerwaarts gericht, want in alle grafieken lopen de koersen van linksboven naar rechtsonder.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.