- In de eindejaarsperiode zijn er dit jaar relatief weinig vrije dagen doordat Kerst en Oud- en Nieuw in twee weekenden vallen.
- Juist tijdens de coronaperiode hebben werknemers meer behoefte aan vrije tijd en wordt er meer dan normaal een beroep gedaan op het aanpassingsvermogen.
- Bijna 4 op de 10 werknemers geeft aan niet genoeg op adem te kunnen komen voor 2022.
- Lees ook: 5 trends op de arbeidsmarkt: werkgevers geven liever betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan hoger loon.
Kerst en Oud & Nieuw vallen dit jaar in twee weekenden. Dat zorgt voor een relatief korte kerstperiode voor werknemers, die aangeven meer behoefte te hebben aan een langere rustperiode na een zwaar coronajaar.
Maar liefst 45 procent merkt de negatieve impact van de steeds veranderende coronamaatregelen op het energieniveau, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van LinkedIn onder meer dan 1.000 Nederlandse kantoorwerkers.
Werken in coronatijd doet volgens 60 procent van de werknemers uit het onderzoek meer dan normaal een beroep op het aanpassingsvermogen. Nog eens 60 procent is de veranderingen helemaal zat. De aanpassingen zorgen ervoor dat 45 procent van de werknemers zich tegen het einde van dit jaar extra uitgeblust voelt.
Korte kerstperiode
Met een korte kerstperiode in het vooruitzicht geven veel werknemers aan dat zij eigenlijk behoefte hebben aan meer vrije dagen. In het onderzoek van LinkedIn geeft 46 procent aan behoefte te hebben aan extra vrije dagen in december.
Bijna 4 op de 10 werknemers is bezorgd niet genoeg op adem te kunnen komen voor het nieuwe jaar begint.
Meer vrije dagen zouden in coronatijd het welzijn sowieso bevorderen, vinden veel werknemers. Zij hebben meer behoefte aan autonomie om eigen werkdagen in te delen, maar snakken ook naar meer persoonlijk contact met collega's.
In ieder geval geven veel ondervraagden aan dat werkgevers zouden moeten kijken naar het toekennen van meer vrije dagen. De coronatijd trekt een zware wissel op het gemoed en 45 procent van de professionals geeft aan dat wat extra vrije tijd van positieve invloed kan zijn op het mentale welzijn van medewerkers.
[activecampaign form=42 css=1]