Moet je je nu wel of niet verzekeren tegen ziekte? Voor dat dilemma stond Johan van Klaveren (niet zijn echte naam) toen hij in 2011 koos voor een bestaan als zzp’er.

Hij werkte bij een grote IT-dienstverlener, maar hij kon zich steeds minder vinden in diens werkwijze. Bovendien wilde hij als ervaren specialist zijn werk inrichten op zijn eigen manier. En dus nam hij ontslag.

“Via via hoorde ik dat je als uit loondienst kwam, je vrijwillig tegen ziekte kon verzekeren bij het UWV. Dat bleek allerlei voordelen te hebben. De premies lagen lager dan bij commerciële verzekeraars en je kon makkelijk je verzekerde inkomen en dus ook je premie aanpassen. Elders zit je meteen voor een lange periode aan zo’n verzekering vast.”

Johan koos ervoor om een bedrag te verzekeren dat alleen zijn vaste kosten dekte. Mocht hij ooit ziek worden, dan kon zijn vrouw voor een aanvulling zorgen. Bovendien had hij wat gespaard in zijn periode in loondienst. “Ik koos bewust ervoor om me tegen ziekte te verzekeren, want dat vond ik een gevaar dat gewoon om de hoek ligt. Ook al was ik toen volkomen gezond.”

Het bleek twee jaar later een verstandige keuze. “Ik was bij een klant voor een projectoverdracht toen ik steken in mijn borst voelde. Die had ik de week ervoor ook al twee keer gehad; toen waren ze na een paar minuten verdwenen, maar nu hielden ze aan. Om 4 uur hield ik het voor gezien en stapte ik in de auto. ‘Steken in mijn borst en uitstraling naar de armen’, zei ik tegen mijzelf. ‘Dat is een bekend zinnetje. Misschien heb ik wel een hartinfact.”

Johan besloot niet naar huis te rijden, maar naar een ziekenhuis in de buurt dat hij toevallig kende. Hij parkeerde zijn auto, liep de eerstehulp binnen, vertelde zijn symptomen en toen ging het snel. Vier mannen in witte jassen ontfermden zich over hem. “Rookt u?, zei een cardioloog. Ja? Gefeliciteerd! U bent nu gestopt met roken. U heeft een hartinfarct.”
Drie kwartier later was Johan gedotterd en voorzien van een stent. Hij was net op tijd geweest.

Daarna volgde een intensief traject van nazorg. Ondersteuning bij de fysieke en psychische gevolgen. Fysiotherapie, controles. Hulp bij aanpassing van leefstijl. “Ik ben diep onder de indruk van die nazorg. Die geeft je echt vertrouwen dat je weer verder kunt.”

Maar van werken kwam weinig in de maanden na het infarct. “Met een gebroken ben je hooguit zes tot acht weken uit de running. Maar ik ben er een half jaar uit geweest. Nee, het UWV zat me die periode helemaal niet op de nek, ze hebben heel  goed meegedacht.”

“En er bleek toen nog een voordeel van hun verzekering: je hoeft geen premie te betalen als je ziek bent. Dat scheelde me 500 tot 600 euro per maand.”

Johan van Klaveren (53) is inmiddels weer aan het werk. Als gespecialiseerde IT’er is hij van grote waarde voor zijn opdrachtgevers. Die grappen wel eens dat ze hopen dat hij niet onder de tram komt. Johan vreest, dat als ze zijn medische verleden horen, wel twee keer nadenken voordat ze hem inschakelen. Vandaar dat hij liever anoniem blijft.

Het is de paradox van de succesvolle zzp’er: gewild zijn dankzij je specialisme, maar ook kwetsbaar als je wegvalt.

Lees in Ondernemer & Fiscus alles over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen:

Startend ondernemer: is de vrijwillige verzekering van het UWV een alternatief?
AOV afsluiten? Zo bespaar je honderden euro's
DGA's in loondienst: AOV wel of niet binnen bv?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl