Aan het begin van de middag noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 1 procent lager op 339,14 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,5 procent tot 591,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tot 0,8 procent terug.
Noord-Korea vuurde tientallen granaten af op een Zuid-Koreaans eiland. De aanval had vooral effect op de grondstoffenprijzen en de valutahandel. Zo daalde de prijs van koper met 2 procent en verloor de euro terrein ten opzichte van de dollar. De euro was 1,3560 dollar waard tegen 1,3610 dollar op maandagavond.
Ierland
Beleggers waren nog altijd niet gerust op de schuldencrisis rond Ierland. De angst bestaat dat het land die steun niet kan terugbetalen en dat de schuldencrisis overslaat naar andere zwakke eurolanden als Portugal en Spanje. ,,Portugal staat er qua overheidsfinanciën beter voor dan Ierland, maar als de markt zich tegen het land keert, heeft Portugal mogelijk ook steun nodig”, aldus beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers.
,,Azië geldt als groeiregio. Wat beleggers vooral niet willen zien is een oorlog daar”, aldus een handelaar in Londen. Staalconcern ArcelorMittal, dat in Azië belangrijke afzetmarkten heeft, was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen. In Londen daalden de mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto ruim 1 procent.
Olieprijs
De sterkere dollar drukte de olieprijs met ruim een half procent tot 81,25 dollar per vat. Shell noteerde in Amsterdam 0,7 procent lager.
Ook banken en verzekeraars moesten het ontgelden, vooral vanwege de schuldencrisis. In Amsterdam verloor ING ruim 2 procent en daalde Aegon 1,6 procent. Branchegenoten als Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, HSBC en Société Générale leverden tot 2 procent in.
Van Assenbergh denkt dat de publicatie van een groeicijfer over de Amerikaanse economie, om half drie Nederlandse tijd, de middaghandel zal bepalen. Verwacht wordt dat een eerdere raming van een groei van 2 procent in het derde kwartaal bijgesteld wordt naar 2,4 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl