Er is niks beters dan een eigenwijs kind.
Kinderen die tijdens hun jeugd koppig zijn, zeggen vaak “nee”. De kans is dan ook groot dat je een schreeuw naar je hoofd krijgt als je een eigenwijs kind vraagt iets te doen.
Helaas voor ouders, dit soort gedrag moeten we misschien wel een beetje aanmoedigen.
Volgens een onlangs gepubliceerd onderzoek hebben kinderen die de regels van hun ouders aan hun laars lappen en dwars zijn, een grotere kans om later veel geld te verdienen.
Voor het onderzoek zijn vanaf 1968 zevenhonderd kinderen gevolgd vanaf hun achtste tot ongeveer hun vijftigste jaar. Bij kinderen tussen de acht en twaalf werd vooral gekeken naar de persoonlijkheidskenmerken zoals je rechtvaardigheidsgevoel en academische ambitie.
Zo'n veertig jaar later is er gekeken hoe ze allemaal terecht zijn gekomen. Hier is uitgekomen dat koppige kinderen beter hebben gepresteerd op het gebied van studie en meer geld verdienen.
Koppig kind onderhandelt later harder over loon
De onderzoekers houden een paar slagen om de arm. Om echt harde uitspraken te kunnen doen moet het onderzoek bij herhaling dezelfde resultaten opleveren. Voorlopig nemen ze aan dat leerlingen die hoog scoren op kenmerken als koppigheid later meer verdienen, omdat ze op moeilijke momenten in hun leven hogere eisen stellen, bijvoorbeeld bij salarisonderhandelingen.
Met andere woorden, koppige kinderen leren hoe ze nee moeten zeggen en daarmee ook hoe ze moeten onderhandelen om te krijgen wat ze wel willen.
De auteurs geven geen concrete reden voor de resultaten van het onderzoek. Er moet dan ook de kanttekening worden gemaakt dat er geen rekening is gehouden met de keuzes die mensen maken tijdens hun jeugd die hun latere carrière kunnen beïnvloeden.
Toch geven de auteurs mogelijke verklaringen. Eén verklaring is dat koppige mensen hun eigen belangen boven persoonlijke relaties kunnen plaatsen. Een ander argument dat wordt aangehaald, is dat mensen die zich tijdens hun jeugd niet aan de regels houden en zich afzetten tegen hun ouders, beter voor zichzelf kunnen opkomen - wat weer leidt tot een hoger salaris.
"Waar je uiteindelijk terecht komt heeft naast sociaal-economische factoren en je cognitieve vaardigheden vooral te maken met je karaktereigenschappen", concluderen de onderzoekers.