- Koopjesketen Big Bazar sluit 20 filialen om financiële problemen het hoofd te bieden.
- Ook wil Big Bazar huurverlagingen bedingen bij zijn vastgoedverhuurders.
- Diverse huurbazen zijn al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden die de keten bewust liet oplopen
- Lees ook: Winkels zien omzet met 8% stijgen door hogere prijzen, maar ze verkopen minder
Big Bazar sluit twintig verlieslatende winkels en wil voor nog eens twintig winkels huurverlagingen krijgen. Volgens directeur Heerke Kooistra is dat nodig om de koopjesketen met in totaal 120 filialen en 1400 medewerkers “gezond te houden”.
Wanneer de vastgoedeigenaren van de winkelpanden weigeren te praten over het openbreken van het huurcontract, resteert er volgens hem niets anders dan dat Big Bazar stopt met het overmaken van de huur om de gesprekken te openen.
Gelukkig is hij niet met de situatie. “Maar als we drie keer vragen om een gesprek en een oplossing aanbieden en telkens wordt de deur dichtgedaan, dan zit er niets anders op dan een lelijkere route te kiezen”, zegt Kooistra in gesprek met het ANP. “Als dit als een cowboypraktijk gekwalificeerd moet worden, dan is dat maar zo.” Welke filialen er allemaal gaan sluiten, kan hij nog niet aangeven.
Met deze aanpak ligt Big Bazar op ramkoers met pandeigenaren. Diverse huurbazen zijn al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden die de keten bewust liet oplopen. De verhuurder van het Big Bazar-filiaal in Goes vroeg zelfs faillissement aan voor de keten. Kooistra zegt dat dit een drukmiddel is om hem tot betaling te dwingen.
Big Bazar stoot niet goed lopende winkels af
Zelf denkt hij dat de faillissementsaanvraag geen kans van slagen heeft. Daarbij vertrouwt hij erop dat hij met partijen tot oplossingen kan komen. "Het maakt ook iets moois los. Er zijn opeens verhuurders en leveranciers die met je mee gaan denken." Volgens Kooistra is de communicatie met verhuurders "niet altijd handig aangepakt". "Maar we hebben elkaar nodig en een huurverlaging is voor hen toch beter dan helemaal geen huurder meer hebben."
Big Bazar kampt met "financiële uitdagingen". Dat komt onder meer door de fikse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij Big Bazar. Ook is de leegstand in sommige winkelgebieden toegenomen. Kooistra noemt geen cijfers, maar legt uit dat de verschillen tussen filialen groot zijn. "We hebben tachtig winkels die heel goed lopen, maar twintig zijn 'twijfelwinkels' en twintig zijn niet gezond." Daar verliezen accepteren vindt hij niet verantwoord.
De topman ziet nog veel kansen voor Big Bazar. "Wij zijn geen Action. Maar wij zijn anders. Wij proberen de consument te verrassen." Kooistra wil het liefst ook nog veel nieuwe winkels openen. Zijn doel is om eind volgend jaar 190 zaken te hebben. Van gedwongen ontslagen is dan ook geen sprake, verzekert hij. Medewerkers van een Big Bazar die sluit kunnen als ze dat willen in een ander filiaal aan de slag.