- De Britse koningin Elizabeth II is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden.
- In de 70 jaar dat ‘The Queen’ op de troon heeft gezeten, maakte ze 15 Britse premiers en ook 14 Amerikaanse presidenten mee.
- Hoewel we in de loop der jaren al heel veel te weten zijn gekomen over Elizabeth, behandelen we 8 weetjes die je mogelijk nog niet kende.
- Lees ook: Koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd “vredig” overleden – ze was de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis
De Britse Koningin Elizabeth is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Volgens Buckingham Palace overleed ze “vredig”. Ze heeft ruim zeventig jaar op de troon gezeten en daarmee was de langst regerende Britse monarch ooit. Vanwege haar overlijden is de 73-jarige prins Charles automatisch koning geworden.
Eerder dit jaar werd het 70-jarige jubileum van koningin Elizabeth groots gevierd. Ze werd onder meer luidkeels toegejuicht tijdens de traditionele balkonscène aan het einde van haar ‘verjaardagsparade’.
Hoewel we via vele nieuwsuitzendingen, krantenverhalen, boeken, documentaires en series al veel weten over Queen Elizabeth, behandelen we 8 weetjes die je misschien nog niet kende.
Er zijn minstens 35 landen die een munt hebben met een afbeelding van Elizabeth
Tijdens haar regeerperiode hebben er vijf verschillende afbeeldingen van Queen Elizabeth op Britse munten gestaan. Maar ze siert niet alleen het Britse pond, ook zeker 34 andere landen hebben volgens US Money Reserve een munt met een afbeelding van Elizabeth. Daaronder Canada, Zuid-Afrika, Australië, Jamaica en Nigeria.
Ze sprak goed Frans en deed dat ook regelmatig tijdens staatsbezoeken
Queen Elizabeth kreeg thuisonderwijs toen haar vader in 1936 koning werd. Ze studeerde constitutionele geschiedenis en recht, maar leerde ook Frans, Duits en muziek. Ze bracht in 1948 voor het eerst een staatsbezoek aan Frankrijk en is er sindsdien vijf keer terug geweest voor een officieel bezoek en spreekt dan Frans met presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Ook sprak ze in 2015 de Franse Senaat toe.
Ze stuurde al in 1976 haar eerste e-mail
Tijdens een bezoek aan het zogeheten Royal Radar Establishment op 26 maart 1976 stuurde de Koningin voor het eerst een e-mail. Die was gericht aan het Amerikaanse ministerie van Defensie en betekende het formele begin van de Brits/Amerikaanse samenwerking aan een militaire programmeertaal.
Ze heeft vijftien Britse premiers en veertien Amerikaanse presidenten meegemaakt
Koningin Elizabeth besteeg in 1952 de troon en toen was Winston Churchill premier van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien heeft ze nog veertien andere premiers meegemaakt onder wie Margaret Thatcher, Tony Blair, Boris Johnson en sinds enkele dagen Liz Truss. Ook maakte ze veertien Amerikaanse presidenten mee en ontmoette hen op Lyndon Johnson na ook allemaal
Ze bezat een olifant, twee reuzenschildpadden, een jaguar en twee luiaards
De koningin heeft in de loop der jaren heel wat opmerkelijke dieren geschonken gekregen. Daaronder een olifant, twee reuzenschildpadden, een jaguar en twee luiaards die allen in de London Zoo verblijven. De olifant komt uit Kameroen en de de jaguar en de luiaards uit Brazilië.
Ze had geen paspoort of rijbewijs
Hoewel alle Britse paspoorten en rijbewijzen uit haar naam worden uitgegeven, hoefde ze zelf geen van beide te hebben. De koningin heeft meer dan honderd verschillende landen bezocht en reed tot op hoge leeftijd ook nog altijd regelmatig zelf auto.
Ze heeft meer dan 50.000 kerstkaarten verstuurd
Koningin Elizabeth verstuurde jaarlijks zo'n zevenhonderd tot achthonderd kerstkaarten en schreef die allemaal zelf. Daar begint ze volgens Stylecaster al in de zomer mee.
De kaarten voor politici en staatshoofden ondertekende ze met Elizabeth R, waarbij de R staat voor Regina, het Latijnse woord voor koningin. De kaarten voor vrienden ondertekende ze gewoon met Elizabeth en voor haar neefjes en nichtjes gebruikte ze de ook uit de serie The Crown bekende bijnaam Lilibeth.
Ze opende in 1973 het Sydney Opera House
In 1973 verrichte koningin Elizabeth de officiële opening van het nu iconische Sydney Opera House. "De menselijke geest moet soms ongebruikelijke bochten nemen om iets te creëren dat niet alleen maar nuttig of alledaags is", zei ze bij de opening van het markante gebouw.