De Britse koningin eet niet elke dag koninklijk.
Nee, voor Queen Elizabeth hoeft eten niet zo bijzonder te zijn. Ze zit deze week 66 jaar op de troon. Tijd om een kijkje in de keuken te nemen.
Voormalig kok in de koninklijke keuken Darren McGrady verklapt dat ‘The Queen’ geen foodie is. Ze eet om te leven, ‘in tegenstelling tot prins Philip die enorm van eten houdt en de hele dag over voedsel zou kunnen praten’.
Twee keer per week krijgt ze een voorbeeldmenu te zien waarop ze kan aangeven wat ze het liefst wil eten. “Wanneer ze alleen dineert, is ze heel gedisciplineerd. De regel is: geen zetmeel.”
We namen een kijkje wat de Britse koningin elke dag graag mag eten en drinken.
Ze begint de dag met thee en koekjes.
Ze geeft de voorkeur aan earl grey zonder melk of suiker en een paar biscuitjes, aldus BT.
Ontbijt bestaat uit yoghurt met ontbijtgranen.
Elizabeth mag graag een kommetje Special K opeten, gemaakt door hofleverancier Kellogg's. Ook Quaker Oats en Weetabix zijn overigens hofleveranciers. Het ontbijt, dat naast de granen zuivel en fruit bevat, zit altijd een bakje van Tupperware, want The Queen gelooft dat dat de houdbaarheid ten goede komt.
Af en toe kiest ze echter toast met marmelade...
Bron: BT
...of in zeldzamere gevallen: roerei met gerookte zalm en truffel.
Bron: The Telegraph
Alvorens ze aanschuift voor de lunch geniet The Queen van een Gin & Dubonnet.
Dubonnet is een aperitief op basis van versterkte wijn en heeft een alcoholgehalte van 15 procent. The Queen Mother, de moeder van Elizabeth, genoot ook al van deze cocktail en nam naar verluidt een voorraadje mee op reis. "Voor het geval dat."
Gordon's Gin is de hofleverancier.
Bron: The Independent
Lunch is eenvouding, zoals bijvoorbeeld vis met groenten.
Noordzeetong uit Dover, gegrild, met spinazie en courgette behoort tot haar favoriete gerechten, aldus oud-kok Darren McGrady.
Ze houdt ook van een simpele warme salade met kip.
De 'afternoon tea' is uiteraard een dagelijkse traditie.
Bij de thee horen kleine sandwiches, bijvoorbeeld met komkommer, gerookte zalm, ei en mayo of ham en mosterd.
Bron: The Telegraph
De filets voor het diner - rund, fazant of hert - komen van boerderijen in Sandringham (East Anglia) of Balmoral (Schotland).
Het vlees krijgt de koningin voorgeschoteld als Gealic steak, een Ierse manier van biefstuk bereiden. De bijbehorende saus is van champignons, room en whisky. Een traditionele sunday roast kan haar ook believen, mits goed gegaard.
Bij het dessert horen aardbeien - eveneens uit Balmoral - of witte perziken uit de kassen van kasteel Windsor.
Bron: The Telegraph
The Queen heeft bovendien een zwak voor chocola, of het nu luxe merken betreft of een simpele supermarktreep.
Charbonnel et Walker, Bendicks, en Prestat mogen zich allen hofleverancier noemen.
Aan het eind van de dag: een glas champagne.
Normaal gesproken nuttigt ze 's avonds een glas champagne, waarschijnlijk van Bollinger, Lanson of Krug. De wijnkelder zit uiteraard ook goed vol, maar koningin Elizabeth zou daar geen fan van zijn.
Bron: The Independent