Koning Willem-Alexander heeft in een toespraak in het Britse parlementsgebouw voor leden van het Hoger- en Lagerhuis en premier Theresa May namens Nederland zijn verdriet uitgesproken over de Brexit.
Later herhaalde hij dat bij het officiële staatsbanket met koningin Elizabeth.
“Het doet ons oprecht verdriet een nabije partner uit de Unie te zien vertrekken. Maar vanzelfsprekend respecteren wij volledig uw soevereine keuze”, zei de koning op dag één van het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk in het parlement.
Maar volgens Willem-Alexander betekent de Brexit niet dat de eeuwenlange relaties tussen Nederland en Groot-Brittannië nu verloren gaan:
“De realiteit is dat onze band altijd blijft bestaan. Hoe hoog de golven met schuimkoppen ook gaan. Het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke partner. Voor de Europese Unie. En voor ons als Uw directe North Sea Neighbour. De Brexit is dan ook geen afscheid. Onze hechte, historische relatie blijft bestaan, zij het op een andere grondslag.”
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden dinsdagmiddag op één uur ontvangen door koningin Elizabeth, prins Charles en zijn vrouw Camilla op de Horse Guards Parade en gingen daarna per koets naar Buckingham Palace voor een lunch en een rondleiding.
Bekijk hieronder dag één van het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk waarin ook een krans werd gelegd bij de onbekende soldaat en het officiële staatsbanket plaatsvond:
Koning Willem-Alexander is een stuk groter dan de fragiele 92-jarige koningin Elizabeth.
Ook Máxima moest op de knieën voor The Queen.
De ontvangst door de paleiswachten stond bol van de tradities.
Binnen werd het koninklijk paar verwelkomd door prins Charles en zijn vrouw Camilla.
En hoewel prins Charles met zijn 69 jaar een stuk ouder is dan Willem-Alexander (51 jaar) zit hij voorlopig nog niet op de troon
Na de ontvangst op de Horse Guards Parade gingen koningin Elizabeth en koning Willem-Alexander samen in een koets op weg naar Buckingham Palace.
Máxima, Charles en Camilla volgden in een vrijwel identieke koets
Behalve een lunch kreeg het koningspaar ook een rondleiding van koningin Elizabeth.
Gedrieën bogen Elizabeth, Máxima en Willem-Alexander zich over de vele schatten die Buckingham Palace rijk is.
Na hun bezoek aan Buckingham Palace togen Willem-Alexander en Máxima naar Westminster Abbey om een krans te leggen bij het graf van de onbekende soldaat.
Driewerf hoera voor Willem-Alexander in parlement.
In de toespraak die koning Willem-Alexander aan het begin van de avond hield voor Britse parlementariërs benadrukte hij dat ondanks de door Nederland betreurde Brexit "de hechte, historische relatie blijft bestaan" tussen ons land en het Verenigd Koninkrijk: "Onze belangen zijn zozeer vervlochten dat wij andere landen nodig hebben voor ons welzijn en onze welvaart."
In zijn reactie zei de Lord Speaker (de voorzitter van het Hogerhuis) dat de Brexit niet betekent dat Groot-Brittannië Europa de rug toekeert.
"En zeker Nederland niet", aldus Lord Fowler, die zijn rede besloot met een ingestudeerd 'leve de koning!', waarop de Britse parlementariërs naar voorbeeld van de Staten-Generaal met een driewerf 'hoera' antwoordden.