De vliegramp in Oekraïne heeft “een diepe wond geslagen in onze samenleving. Het litteken daarvan zal zichtbaar en voelbaar blijven tot in lengte van dagen.”
Dat heeft koning Willem-Alexander maandag gezegd in een televisietoespraak, na afloop van een bijeenkomst met nabestaanden van de slachtoffers.
De koning zei dat hij “diep geraakt is door de schrijnende verhalen” van de nabestaanden. “Hun verdriet en onmacht snijden ons door de ziel. We weten dat hun verlies niet goed te maken is. Het enige dat we wilden doen is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal”, aldus Willem-Alexander.
Willem-Alexander prees de professionals die de getroffen mensen ondersteunen. Ook had hij warme woorden voor “alle mensen die zich bekommeren om getroffenen, familie, vrienden, buren, collega’s, clubgenoten. U bent zo nodig.” Het is volgens de koning belangrijk elkaar te steunen, “het hart openstellen voor iedereen die zijn of haar verhaal wil delen. Nu, maar ook in de jaren en jaren die volgen.”
In gesprek met nabestaanden
De bijeenkomst was in een congrescentrum in Nieuwegein. In het eerste gedeelte spraken Rutte en vertegenwoordigers van Slachtofferhulp en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) de aanwezigen toe.
Daarna gingen de nabestaanden met elkaar in gesprek. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren daarbij aanwezig.
Rutte: bijeenkomst indrukwekkend
De nabestaanden voelen "heel, heel veel verdriet'' na de vliegramp in Oekraïne, aldus premier Rutte. De bijeenkomst was "ronduit indrukwekkend'' en "buitengewoon aangrijpend''.
Rutte heeft tegen de nabestaanden gezegd dat ze niet alleen staan, zei hij na afloop. "Heel Nederland staat om ze heen.''
Zwarte schermen
Behalve de premier en het koningspaar woonden ook de ministers Schippers (Volksgezondheid), Opstelten (Veiligheid en Justitie), Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis (Defensie), de staatssecretarissen Mansveld (Luchtvaart) en Klijnsma (Sociale Zaken), KLM-baas Camiel Eurlings en Huib Gorter van Malaysia Airlines de bijeenkomst bij.
Uit privacyoverwegingen was het congrescentrum afgezet met veel zwarte schermen. De nabestaanden kwamen via een andere ingang aan, uit het zicht van de media. Naast Nederlandse media waren ook veel buitenlandse journalisten aanwezig.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl