De Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang heeft serieuze interesse in Reaal, de verzekeringsdochter van het genationaliseerde SNS Reaal.

Dat meldde Het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van ingewijden.

Anbang is relatief onbekend buiten China, maar vestigt in razend tempo zijn naam. In december nam de Chinese verzekeraar de Belgische bankactiviteiten van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd over. Even daarvoor werd Anbang voor 1,55 miljard euro eigenaar van het fameuze hotel Waldorf Astoria in New York.

Anbang, dat in 2004 is opgericht, wil op termijn bij de tien grootste verzekeraars ter wereld horen.

Overname door ASR op losse schroeven

De Chinese interesse in Reaal komt op het moment dat de beoogde overname van Reaal door branchegenoot ASR en een groep investeerders vertraging heeft opgelopen. ASR en Reaal zijn beide in handen van de staat. ASR werd in 2008 genationaliseerd, toen de staat het Fortis-concern moest redden en Reaal kwam in staatshanden bij de nationalisatie van bankverzekeraar SNS Reaal begin 2013.

De overheid wil uiteindelijk weer van de deelnemingen in beide financiële instellingen af en ASR zou samen met een groep private investeerders zouden aanvankelijk per 15 januari een bod moeten hebben uitgebracht, maar dat is nu verschoven naar eind deze week, aldus de bronnen van de krant.

Woordvoerders van ASR en van het ministerie van Financiën zeggen "geen uitspraken te doen zolang het proces loopt".

Zwakke plekken van verzekeraar Reaal

Het FD meldt echter dat bij het boekenonderzoek diverse zaken zijn opgedoken bij Reaal, inmiddels omgedoopt tot Vivat, die de waarde van de verzekeraar onder druk zetten. Zo blijken er kruisverbanden te zijn tussen de bank- en verzekeringstak van SNS Reaal met leningen ter hoogte van 250 miljoen euro die afbetaald moeten worden, als Reaal/Vivat wordt verkocht.

Ook zou het risico van claims in verband met woekerpolissen bij Reaal nopen tot extra voorzichtigheid. Verder is de financiële buffer van Reaal slechts anderhalf keer het vereiste minimum, terwijl twee keer het vereiste minimum gebruikelijk is. Om de solvabiliteit op te krikken zou 800 miljoen euro nodig zijn, maar de Staat kan dat niet zomaar bijleggen omdat dan weer sprake is van extra staatssteun.

Door de tegenvallers dreigt Reaal veel minder op te leveren dan eerder was gehoopt. Dat is voor moederconcern SNS Reaal een probleem, en uiteindelijk voor de Staat. De Chinese interesse komt daarom als geroepen. Met een tweede bieder is de kans kleiner dat de prijs voor Reaal aanzienlijk wordt gedrukt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl