De G20-top van ’s werelds grootste economieën ter wereld is nog niet van start gegaan in de Japanse stad Osaka, maar de geruchtenmachine draait op volle toeren. Het is één van de meest beladen bijeenkomsten van de club van geïndustrialiseerde landen, gelet op de spanningen rond Iran, Korea en de handelsoorlog tussen de VS en China.
Naar dat laatste gaat veel aandacht uit en dan met name naar de rol die de hoofdrolspelers kunnen vervullen in Japan. De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet er zijn tegenhanger Xi Jinping van China. De onderhandelingen liggen al een tijd stil.
China suggereerde recent dat het land de uitvoer van bijzondere aardmetalen aan banden zou kunnen leggen. China heeft een bijna-monopolie op de productie van deze speciale grondstoffen. Die zijn essentieel voor de technologiesector, omdat ze gebruikt worden in onderdelen zoals accu’s van smartphones en elektrische auto’s.
De onderhandelingen tussen de VS en China moeten dus weer vlot getrokken worden. De hoop onder analisten is dat Trump en Xi op zaterdag een gewapende vrede kunnen sluiten, of toch op z’n minst een wapenstilstand. De top begint vrijdag.
De vertegenwoordigers van beide landen op het gebied van handel, Robert Lighthizer en Lui He, bespraken eerder deze week al wat pijnpunten, zo tekent persbureau Bloomberg op. Trump zou voorlopig bereid zijn om geen nieuwe importtarieven te gaan heffen op Chinese goederen, zolang de onderhandelingen nog lopen. In ruil daarvoor ziet China af van een beperking van de export van de bijzondere aardmetalen.
Voorzichtig optimisme over deal Xi en Trump
Beijing heeft overigens aangegeven dat het een gelijkwaardig gesprek wil en dat het niet alleen gedwongen wordt tot concessies door Trump. De VS zullen naar verwachting echter niet inbinden als het gaat over zaken als bedrijfsspionage, investeringen en het valutabeleid. Washington stelt eerder dat Beijing de yuan kunstmatig goedkoop houdt en zo een exportvoordeel behaalt.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën is voorzichtig optimistisch, maar Trump houdt vol dat hij altijd kan kiezen voor een verhoging van importtarieven op Chinese goederen ter waarde van 300 miljard dollar.
De VS en China lijken vooralsnog bereid verdere escalatie van het handelsconflict tijdelijk te voorkomen. Een dergelijke aanpak bracht de beide partijen eerder niet dichter bij elkaar.
Ook Nederland is vertegenwoordigd bij de G20-top in Osaka. De Japanse premier Shinzo Abe nodigde premier Mark Rutte in januari uit. Den Haag mort al jaren dat het geen permanent lid is van de G20, terwijl de economie van ons land de 17e van de wereld is en groter dan Zuid-Afrika en Argentinië. De reden daarvoor is dat Europa al breed vertegenwoordigd is met Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zelf.