Donderdag komen onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland met de eerste schattingen van de economische ontwikkeling in het derde kwartaal. Daarnaast blijkt die dag uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat of de eurozone als geheel in een nieuwe recessie terecht is gekomen.

De euro-economieën krompen in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De ontwikkelingen liepen echter behoorlijk uiteen. Waar de Franse economie voor het tweede kwartaal op rij stagneerde, boekte Duitsland nog een plus van 0,3 procent. De Nederlandse economie groeide met 0,2 procent op kwartaalbasis. Spanje en Italië boekten een stevige krimp.

Ahold

Aan het bedrijvenfront gaat het kwartaalcijferseizoen de laatste drukke week in. In Amsterdam ligt het zwaartepunt op donderdag. Dan openen onder meer de AEX-bedrijven Ahold en SBM Offshore de boeken van het derde kwartaal. Onder de middelgrote fondsen komt die dag bouwbedrijf BAM met zijn resultaten.

Vrijdag staan baggeraar Boskalis en bodemonderzoeker Fugro als laatste bedrijven uit de Amsterdamse hoofdindex op de rol. Uit de MidKap worden deze week verder de cijfers van tankopslagbedrijf Vopak (maandag) en metaalspecialist AMG (woensdag) verwacht.

Fiscal cliff

De stroom aan cijfers voegt zich bij de meer algemene zorgen over de Europese en Amerikaanse economie. In de VS richtte de aandacht zich afgelopen week na de herverkiezing van president Barack Obama direct op de dreigende fiscal cliff. Nu de verhoudingen in de Amerikaanse politiek nagenoeg ongewijzigd blijven, groeien de zorgen over de mogelijkheden van Democraten en Republikeinen om een compromis te vinden voor de aanpak van de staatsschuld. Die onzekerheid zorgde vanaf woensdag voor dalende koersen, die de Dow Jones en S&P 500 op de laagste standen sinds begin augustus zetten.

In Europa blijft de schuldencrisis onverminderd een bron van zorg. Ondanks de aankondiging van nieuwe bezuinigingen is de kans groot dat Europese ministers nog geen beslissing zullen nemen over de verstrekking van nieuwe noodleningen aan Griekenland. Daarnaast blijft de vraag overeind of en wanneer Spanje bij Europa zal aankloppen voor financiële steun.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl