Kartelwaakhond ACM heeft geen boodschap aan het Energieakkoord, dat mikt op minder kolencentrales. Want minder stroom uit kolen is slecht voor de portemonnee van de consument
De gefaseerde sluiting van vijf kolencentrales die is afgesproken in het Energieakkoord is in strijd met de regels die concurrentiebeperking tussen bedrijven verbieden. Zoals de maatregel nu is vormgegeven is het een afspraak tussen bedrijven, en dus een kartelafspraak. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag.
Door de afspraak zou ongeveer 10 procent van de Nederlandse productiecapaciteit van elektriciteit worden gesloten. ,,Dit zou een grote stijging van de elektriciteitsprijs voor de consument tot gevolg hebben”, zegt de toezichthouder.
ACM zegt geen reden te zien om een uitzondering te maken voor het plan, omdat het milieuvoordeel hiervan te beperkt is om de nadelen voor de consument te compenseren. ,,Het is aan de bij het akkoord betrokken partijen om te bezien welke maatregelen in het belang van het milieu wel mogelijk zijn. Liefst zijn dat ook maatregelen waar de consument beter van wordt”, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.
De kartelwaakhond wijst erop dat de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door de sluiting van de centrales in het huidige voorstel wordt tenietgedaan doordat de emissierechten ergens anders gebruikt kunnen worden op de Europese markt voor CO2-rechten. De uitstoot wordt dus niet verminderd maar verplaatst, stelt ACM vast.
De partijen die het Energieakkoord ondertekenden gaan komende tijd op zoek naar mogelijkheden om binnen de voorwaarden van toezichthouder ACM alsnog tot sluiting van de vijf oude kolencentrales te komen, stelde Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) onder wiens regie het Energieakkoord tot stand kwam, in een reactie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl