Het sluiten van alle Nederlandse kolencentrales kost volgens een nieuw rapport 7 miljard euro. Vervanging van Nederlandse kolenstroom is mogelijk en levert CO2-reductie op, maar stroomprijzen stijgen.

Als Nederland de vijf kolencentrales die na 2017 resteren in de periode tot 2020 uit bedrijf neemt, kost dat in totaal 7 miljard euro, zo meldt de NOS woensdag. Dit blijkt uit een rapport dat is opgesteld voor minister Kamp van Economische Zaken dat de NOS heeft ingezien.

Het bedrag van 7 miljard euro komt aardig overeen met een schatting die Het Financieele Dagblad begin dit jaar maakte: minstens 6 miljard euro aan kosten voor het sluiten van alle Nederlandse kolencentrales. Het gaat hierbij overigens alleen om de compensatie van energiebedrijven die kolencentrales hebben gebouwd en economische schade zullen verhalen op de overheid.

Sluiting kolencentrales: minder CO2-uitstoot

Het rapport waaruit de NOS citeert, stelt verder dat de uitstoot van broeikasgas CO2 door de sluiting van alle kolencentrales in Nederland netto met 9 procent kan dalen. Bruto gaat het om een reductie van 31 procent, maar het rapport houdt ook rekening met grootschalige invoer van stroom uit kolencentrales in het buitenland – denk aan Duitsland. De nettoreductie is daardoor veel kleiner.

Ook zouden elektriciteitsprijzen in Europa omhoog gaan. Hoe dit precies werkt, geeft de NOS niet aan. Zo is niet duidelijk of de extra vraag van Nederland naar buitenlandse kolenstroom prijsopdrijvend werkt, of dat er bijvoorbeeld ook extra inzet van duurdere stroom uit aardgas en duurzame bronnen nodig is.

Vermogen elektriciteitscentrales Nederland

Onderstaande grafiek van Tennet geeft een indruk van hoe het gesteld is met de opgestelde capaciteit van Nederlandse conventionele energiecentrales. Hierbij is al wel rekening gehouden met het uit bedrijf halen van kolencentrales in 2016 en 2017, maar niet met algehele sluiting van kolencentrales.

(klik voor vergroting)

vermogen stroomcentrales

Te zien is dat kolencentrales (zwarte balk onder) in theorie grotendeels vervangen zouden kunnen worden door Nederlandse aardgascentrales die buiten gebruik zijn gesteld (lichtroze balk). De afgelopen jaren zijn kolen door grootschalige goedkope import uit de Verenigde Staten zo goedkoop geworden dat aardgascentrales deels niet meer rendabel bleken en in de mottenballen zijn gezet.

Het vervangen van kolenstroom door stroom uit aardgascentrales heeft in principe een positief effect op de CO2-uitstoot, omdat aardgas minder CO2-intensief is dan kolen. Wel is stroom uit aardgas duurder en is het de vraag waar je aardgas vandaan haalt bij het weer inschakelen van gascentrales.

De Nederlandse productie van aardgas staat onder druk door de beperking van de productie van het Groningen-veld; extra import van buitenlands aardgas wordt al snel onvermijdelijk bij het opschalen van stroomproductie uit gas.

Minister Kamp van Economische Zaken neemt naar verwachting na de zomer een besluit over de toekomst van kolencentrales in Nederland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl