Kokosolie gezond? Dat zou je misschien denken als je alle verhalen erover hoort, maar heb jij ooit vrijwillig gekeken naar een college van 50 minuten van een Duitse hoogleraar die op de Amerikaanse topuniversiteit Harvard lesgeeft?
Precies, wij ook niet. Daarom is het behoorlijk verrassend dat dit college (in het Duits) razendsnel het hele internet over gaat.
Tijdens het college zet epidemioloog Karin Michels, werkzaam aan de Universiteit van Freiburg en hoogleraar op Harvard, uiteen waarom kokosolie niet gezond is. Dat is tegen het zere been van talloze hippe foodbloggers die kokosolie de status van superfood hebben gegeven.
Die status is al een tijdje behoorlijk discutabel. Zo adviseert het Nederlandse Voedingscentrum om vanwege de grote hoeveelheid verzadigde vetten alleen nog bij uitzondering kokosolie te eten.
‘Kokosolie gezond? Het is puur vergif’
Michels gaat nog een stapje verder en zegt niet alleen dat je kokosolie moet vermijden. “Kokosolie is puur vergif”, zegt ze, “en het is een van de slechtste dingen die je kunt eten.”
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor significante gezondheidsvoordelen bij het gebruik van kokosolie. En volgens Michels is kokosolie nog ongezonder dan reuzel, ook wel varkensvet genoemd, omdat er bijna alleen maar verzadigde vetten in zitten. Die verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
Je kunt thuis eenvoudig checken of er ergens veel verzadigde vetten in zitten. Dat is het geval als een vet op kamertemperatuur niet vloeibaar is, zoals boter, reuzel of kokosolie. Experts raden aan om in plaats van kokosolie bijvoorbeeld olijfolie of koolzaadolie te gebruiken.
Michels noemt andere superfoods als chiazaad en acaibessen niet schadelijk, maar wel ineffectief. In de meeste gevallen kun je de nutriënten en vitaminen die erin zitten ook uit andere voeding halen, zoals wortels, kersen en abrikozen.
"We komen echt niets tekort", zegt ze.
Zijn verzadigde vetten echt zo ongezond?
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat vetten als olijfolie of koolzaadolie een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet, maar ze zijn er niet helemaal over uit of verzadigde vetten echt het werk van de duivel zijn.
Zo hebben mensen die veel kaas, volle melk en andere vette melkproducten eten - onverzadigde vetten dus - geen hoger risico op overlijden aan bijvoorbeeld een hartaanval vergeleken met mensen die deze producten vermijden. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.
Een ander onderzoek onder 13.500 mensen in 8 landen, dat werd gepubliceerd in The Lancet, wees uit dat mensen die veel vet maar weinig koolhydraten aten 23 procent minder kans liepen om te sterven. Volgens de resultaten deed het er niet toe of ze verzadigde of onverzadigde vetten aten.
Dus wat moeten we nu met de vraag: kokosolie gezond of niet? De meeste voedingsrichtlijnen adviseren om met mate te genieten van verzadigde vetten. De vuistregel luidt niet voor niets: alles waar te voor staat, is slecht.
Als je echt van kokosolie houdt, kun je het dus best af en toe gebruiken - zolang je er maar niet iedere dag volle eetlepels van in je eten gooit.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.