Het is vegetarisch, bevat vrijwel alle noodzakelijke voedingsstoffen en je kunt het een jaar buiten de koelkast bewaren. Wie niet wil nadenken over eten en geen tijd heeft om te koken, kan zonder schuldgevoel een flesje Soylent 2.0 achterover gieten.
Maaltijden overslaan is ongezond, maar met name het ontbijt is voor de moderne mens een opgave. Om dit probleem te tackelen ontwikkelden voedingsfabrikanten het drinkontbijt. Maar dit bevat vaak veel suiker en de voedingswaarde niet zo hoog dat je er ook meteen je lunch en je avondeten mee kan vervangen.
Dat kan in principe wel met Soylent 2.0. Het getal in de naam verraadt al een beetje de nerdy herkomst van het witte goedje: Californië.
Ontwikkelaar Robert Rinehart wilde een gezond voedingsmiddel maken dat tijd en energie bespaart en zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Het idee was om iets te maken waar je in principe op zou kunnen leven. Soylent claimt overigens niet dat je ál je maaltijden met het drankje kunt vervangen, maar wél elke maaltijd.
Voedsel voor hackers
Soylent is inmiddels een kleine hit in Silicon Valley waar tijd schaars is en veel ’techies’ hun toevlucht nemen tot pizza en ander fastfood.
Soylent 2.0, de verbeterde versie van de naar verluidt minder smakelijke eerdere variant, kost je in elk geval minder tijd dan een pizza bestellen en het is nog gezond ook.
Volgens de makers bevat een flesje 400 kilocalorieën en daarmee 20 procent je dagelijkse energiebehoefte. Maar dat niet alleen, het bevat ook vetten, eiwitten, koolhydraten en vitaminen in de juiste verhoudingen. Prima astronautenvoer dus.
Soja, bietjes en algen
Het witte goedje wordt gemaakt van sojabonen, bieten en algen. De laatsten zijn verantwoordelijk voor het noodzakelijke vet dat een mens nodig heeft. Verder zijn ook nog de noodzakelijke vitaminen en mineralen toegevoegd.
Dan een toch niet onbelangrijke vraag: is het een beetje te eten? Volgens een redacteur van The Wall Street Journal smaakt het naar het enigszins zoete restje melk dat achterblijft nadat je jouw kom ontbijtgraan naar binnen hebt gelepeld.
Het is overigens, in tegenstelling tot echt astronautenvoer of het vloeibare voedsel dat patiënten in ziekenhuizen krijgen, behoorlijk betaalbaar. Een flesje Soylent 2.0 kost nog geen tweeënhalve dollar.
Soylent is voorlopig alleen nog te krijgen in de Verenigde Staten en Canada. Wel is er een Europese variant: de startup Jimmy Joy (voorheen Joylent) is gevestigd in Amsterdam en levert een soortgelijke shake in vijf smaken. Maar of je nu banaan, aardbeien, chocola, mango of vanille hebt, het is de vraag of het wel zo leuk en gezellig is om te leven op vloeibare maaltijdvervangers.