- Door de COVID-maatregelen van Vietnam dreigt de wereldwijde export van koffie in het gedrang te komen.
- Brazilië, een andere grote exporteur, worstelt met zowel droogte als zware vorst, waardoor de koffie-oogst zwaar beschadigd is.
- Wereldwijd dreigt er een groot koffietekort te ontstaan.
Zorgen om een wereldwijd koffietekort groeien, nu lockdowns in Vietnam zorgen voor een ontregeling van de aanvoerketen aldaar, zo meldt de BBC.
Ho Chi Minhstad, een grote exporthub met een belangrijke haven in het wereldwijde goederenverkeer, is afgesloten van de rest van de wereld om de verdere verspreiding van de agressieve Delta-variant van het coronavirus tegen te gaan.
Door deze lockdown ervaren exporteurs groeiende problemen om koffiebonen te vervoeren naar havens om de wereldwijde distributie gaande te houden. Volgens persbureau Bloomberg stijgen de prijzen van koffiebonen en transport sterk.
“Er zijn grote zorgen dat koffiebonen niet uit Vietnam vervoerd kunnen worden”, waarschuwt Rabobank-analist Carlos Mera in de zakenkrant The Financial Times.
Vietnam wil export ondanks lockdown stimuleren
Vietnam is 's werelds op een na grootste koffieproducent, alsook een grote exporteur van robusta - de bittere koffieboon die veel gebruikt wordt in oploskoffie en espresso.
De Vietnam Coffee-Cocoa Association pleit in eigen land voor versoepeling van de coronamaatregelen, meldt Bloomberg. Niet alleen zorgen de strenge lockdowns voor vertragingen en stijgende kosten van vervoer, ook dreigen vrachtvervoerders compensatie te moeten betalen aan leveranciers voor het missen van afgesproken leveringsdata.
Volgens The Guardian heeft minister van Verkeer Nguyen Van The daarom de autoriteiten in Zuid-Vietnam bevolen om de coronamaatregelen rond het transport van goederen zoals rijst en koffie te versoepelen.
Slechte oogst koffie-oogst in Brazilië
De wereldwijde koffiemarkt wordt, ook zonder de problemen in Vietnam, al bedreigd door een ongewoon slechte oogst in Brazilië, een andere grote exporteur van koffie.
"Aan het begin van het bloeiseizoen van de koffiebonen voor 2021-2022, die op dit moment geoogst wordt, was er een ernstige droogte", legt marktanalist Ibi Idoniboye van Mintec uit aan The Guardian. "De bomen ondervonden veel stress, waardoor ze te weinig bonen hebben geproduceerd. Daardoor zien we een lagere koffieproductie."
Hier komt nog bij dat de Braziliaanse koffieboeren te kampen hebben met een zware vorst die de koffieoogst verder bedreigt.
Sinds de start van dit jaar is de koffieprijs op groothandelsmarkten met ruim 50 procent gestegen.