Elke dag opnieuw maken we fouten bij het eten en drinken. Het kopen en maken van koffie is daarin geen uitzondering.

Om erachter te komen wat we verkeerd doen bij het kopen, bestellen en drinken van koffie sprak Business Insider met Will Corby. Hij is verantwoordelijk voor de koffie van Pact Coffee, een Londense startup die vers gebrande gemalen koffie via de post levert.

Corby werkt al 12 jaar in de koffiesector, won meerdere baristaprijzen, had zijn eigen koffiezaken en heeft ook ervaring met het branden van koffie.

“De afgelopen 12 jaar heb ik me gespecialiseerd in absolute topkwaliteit koffie en het optimaliseren van de processen voor het verbouwen, verschepen, importeren en bereiden van koffie”, zegt hij.

Er moeten heel wat stappen worden doorlopen om ervoor te zorgen dat er elke dag een goede kop koffie op tafel staat.

Dit zijn zes veel gemaakte fouten:


1. Het niet vers kopen, zoals je wel doet met groenten en brood...

Foto: Pact Coffee

"Supermarkten behandelen koffie als gedroogd fruit", zegt Corby. "Je vindt het in de schappen tussen de ontbijtgranen en droge bonen, allemaal lang houdbare producten."

Maar koffie is volgens Corby helemaal geen lang houdbaar product.

"Een van de belangrijkste dingen om te ontdekken is het echt vers drinken van je koffie", zegt hij. "Probeer met koffie hetzelfde om te gaan als met vers brood en verse groenten."


2. ... en het dan langer dan een maand bewaren

Foto: Tim Boyle / Getty

Koffie wordt meestal verkocht in verpakkingen van 250 gram, zegt Corby. Daarmee zijn zo'n dertien tot vijftien koppen koffie te zetten.

"Dat is een voorraadje voor zo'n twee weken als je het elke dag drinkt", zegt hij. De ideale houdbaarheidsduur.

"Je kan het tot een maand drinken nadat de koffie is gemalen, maar je merkt dat de kwaliteit achteruit gaat", zegt hij. "Na een maand begint het naar ijzer te smaken."

Hij voegt daaraan toe dat elke keer als je de verpakking opendoet aroma kan ontsnappen, waardoor de koffie zijn smaak verliest.


3. Niet de juiste maling kopen

Foto: Business Insider

Je kunt hele bonen kopen of gemalen koffie voor je cafetière, espressoapparaat of ouderwetse koffiezetapparaat.

Je kan ongeacht hoe de koffie gemalen is met elk van deze methoden wel een kop koffie op tafel krijgen, maar de juiste maalgraad is de beste manier om echt een goede kop koffie te kunnen klaarmaken.

"Te kleine koffiekorrels maken koffie bitterder dan die zou moeten zijn", zegt Corby.

En grote koffiekorrels geven de koffie "een onplezierige zure smaak".

Op de juiste grootte gemalen koffie zorgt volgens Corby voor een gebalanceerde smaak.

"Je moet de koffie kopen die precies juist gemalen is voor de methode die je wilt gebruiken", zegt hij. "Als je eenmaal de koffiekorrels op maat hebt, kun je echt lekkere koffie gaan zetten."


4. Melk en suiker toevoegen terwijl je het niet nodig hebt

Foto: Reuters/Ho New

"Als bedrijf staan we heel erg open voor mensen die melk en suiker gebruiken", zegt Corby. Maar hij legt daar wel bij uit dat de meeste mensen het vooral gebruiken om de smaak van slechte koffie te maskeren.

"Suiker compenseert de bitterheid van de sterk gebrande koffie en melk verdoezelt ook smaakproblemen van de koffie", stelt hij.

"Maar als je koffie van een goede brander koopt en het proeft voordat je er melk en suiker in doet, zou je er weleens achter kunnen komen dat je die twee zaken helemaal niet nodig hebt."


5. Oploskoffie kopen om een snelle bak klaar te kunnen maken

Foto: Boris Bulychev / Shutterstock

Misschien niet heel erg verrassend, maar Corby raadt aan ver weg te blijven van oploskoffie. En hij heeft daar een aantal goede redenen voor.

"Oploskoffie is extreem goedkoop", zegt hij. "Maar het productieproces is wel erg ingewikkeld en kostbaar met hogedruktechnieken en vriesdrogen.

"Het is geen goedkoop product om te maken, maar je vindt wel heel goedkope oploskoffie in de schappen", zegt hij. "Als je zulke goedkope koffie kunt kopen, dan is er heel wat mis in de leveringsketen, ook bij hoeveel de boer betaald krijgt en de kwaliteit van de bonen."

Corby maakt de vergelijking met wijn: "Ik kan me niet eens voorstellen dat er een fles wijn zou worden verkocht met dezelfde slechte kwaliteit als oploskoffie."


6. Niet weten hoeveel cafeïne je gebruikt

Foto: ViChizh / Shutterstock

Veel mensen weten niet hoeveel cafeïne er in hun dagelijkse kopje koffie zit.

"Een veel voorkomend misverstand is dat espresso de grootste hoeveelheid cafeïne bevat, dus mensen die een cafeïneshot nodig hebben bestellen gauw een dubbele espresso", zegt hij. "Maar eigenlijk zit daar relatief weinig cafeïne in."

"Als je 200 milliliter wil drinken en je twijfelt tussen een dubbele espresso met een fles water en 200 milliliter filterkoffie, dan is het goed om te weten dat je meer cafeïne binnenkrijgt met de filterkoffie vanwege de langere tijd van het zetten daarvan."

Hij legt uit: "De hoeveelheid cafeïne in de koffie hangt eerder samen met de duur van het bereidingsproces dan met de druk en de dichtheid waarmee het gezet wordt."

LEES OOK: Dit zijn de 39 goedkoopste maaltijden ter wereld met een Michelinster – daar zitten ook 2 Nederlandse restaurants bij