,De grenzen sluiten geeft een illusie van veiligheid. Het is een sprookje dat niet zal helpen.” Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag bij Pauw over berichten dat een van de terroristen in Parijs als Syrische vluchteling via Griekenland Europa binnen is gekomen.
Onder meer PVV-leider Geert Wilders greep de berichten aan om weer te pleiten voor het sluiten van de grenzen voor vluchtelingen. Koenders zei de angst dat er onder de vluchtelingen terroristen zitten te begrijpen, omdat dat niet uit te sluiten valt. Maar hij wees erop dat terroristen ook al toesloegen voordat de grote vluchtelingenstroom op gang kwam. ,,Bovendien ontvluchten vluchtelingen juist wat we gisteren zagen.” Wel zei hij dat naïviteit niet op zijn plaats is: de vluchtelingen moeten goed gescreend worden.
Koenders beaamde de woorden van premier Mark Rutte dat Nederland in oorlog is met IS. Nederland doet met F16’s mee aan bombardementen op doelen van IS in Irak.
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 70 procent van de Nederlanders vindt dat er weer grenscontroles moeten komen, zowel in ons land als in Europa. Bij de PVV-kiezers is dat 99 procent. Ook bij kiezers van andere partijen zijn er meerderheden voor, behalve bij D66-stemmers (28 procent). Ruim een kwart van de Nederlanders vindt dat er ook hier de noodtoestand moet worden afgekondigd.
Van de ondervraagden vindt ruim 55 procent de kans groot of vrij groot is dat aanslagen, zoals in Parijs, ook in Nederland zullen plaatsvinden.
Screenen vluchtelingen, geen hoger dreigingsniveau Nederland
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie beaamde zaterdag in Nieuwsuur dat er rekening mee moet worden gehouden dat er mensen met kwade bedoelingen onder de vluchtelingen zitten, en dat er daarom zo zorgvuldig mogelijk gescreend wordt. Hij wees erop dat tot nu toe daders van aanslagen geen vluchtelingen waren.
Het dreigingsniveau in Nederland gaat niet omhoog. Dat heeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) bepaald. Bij de aanslagen in Parijs zijn drie Nederlanders gewond geraakt, meldde Buitenlandse Zaken. Op Schiphol bleef een vliegtuig even aan de grond, na een dreiging.
Het dreigingsniveau staat nu op substantieel, het één na hoogste niveau. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Buitenlandse Zaken heeft zaterdag het reisadvies naar Frankrijk aangepast. In dat land geldt de noodtoestand.
In de middag waren er twee incidenten, maar het bleek beide keren loos alarm. Een toestel van Air France bleef op Schiphol aan de grond, omdat het moest worden doorzocht op explosieven, nadat een dreigtweet was binnengekomen. Na enige tijd mocht het toestel vertrekken. Al het trein- en wegverkeer over de Moerdijkbrug werd ook korte tijd stilgelegd, maar ook dit was loos alarm.
Tal van organisaties, burgemeesters en moskeeën reageerden geschrokken op de aanslagen. Een scherpe veroordeling komt van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Het CMO spreekt van ,,barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid.'' De stichting As-Soennah stelt: ,,Op de moslims rust de religieuze en morele plicht om actief op te treden tegen dit soort excessen en niet aan de zijlijn te blijven toekijken."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl