Schuldpapier van banken blijft als het aan president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) ligt, uitgesloten van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat zei Knot woensdag in een gesprek met de commissie Financiën in de Tweede Kamer.

De ECB koopt voor 80 miljard euro per maand aan schuldpapier op in een poging de zeer lage inflatie in de eurozone op te voeren. Sinds kort komen ook obligaties van financieel gezonde bedrijven daarvoor in aanmerking, maar dan alleen buiten de financiële sector.

Het is volgens Knot strikt genomen niet verboden voor de ECB om ook obligaties van banken op te kopen. “Maar het zou wel raar zijn om schuldpapier op onze balans te zetten van instellingen waar wij zelf toezicht op houden”, zei de DNB-president. “Ik vind dat het niet kan.”

Uitzonderlijke maatregelen

Knot benadrukte dat het veel bekritiseerde beleid van de ECB binnen het mandaat valt van de centrale bank. Binnen het bestuur is wel degelijk discussie over de effectiviteit en de bijwerkingen. Daarbij is Knot naar eigen zeggen zelf een van de meer kritische bestuurders. “Maar dat doet niets af aan de legaliteit van de getroffen maatregelen.”

Bovendien heeft de ECB volgens Knot weinig keuze, omdat de huidige economische omstandigheden nu eenmaal vragen om uitzonderlijke maatregelen. "Centrale bankiers zijn net als acteurs in een stuk waarover zij niet zelf de regie voeren", zei hij.

Risico voor huizenkopers

Toch vindt Knot dat de ECB op zijn hoede moet zijn voor risico's die op de loer liggen. Zo kan het ongekend ruime monetaire beleid de druk bij overheden wegnemen om verder te hervormen, omdat de lage rente een vertekend beeld geeft van de houdbaarheid van schulden.

Dat geldt ook voor huizenkopers. Zij kunnen zich dankzij de lage rente steeds hogere hypotheken veroorloven. Dat leidt op termijn tot "ongelukken'', zei Knot. Mensen met een koopwoning zouden volgens hem goed moeten nagaan of zij hun woonlasten ook nog kunnen opbrengen als op termijn de hypotheekrente omhoog gaat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl