Het groeiende verzet tegen globalisering en vrijhandel kan een belangrijke pilaar van de Nederlandse welvaart ondermijnen. De voordelen van internationale handel moeten daarom goed worden uitgelegd en verdedigd.

Dat zei de president van De Nederlandsche bank (DNB), Klaas Knot, vrijdag bij de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

“We hebben onze welvaart grotendeels te danken aan globalisering en internationale handel”, stelde Knot. “Maar dat vereist onderhoud en een aanhoudende uitleg over de win-winsituatie die het biedt. We moeten ervoor zorgen dat iedereen kan meeprofiteren. Maar het belang van vrijhandel op zich staat buiten kijf.”

Protectionisme

Knot sloot zich aan bij waarschuwingen van het IMF tegen het toenemende protectionisme, waarbij politici zich afwenden van internationale handel en samenwerking. “Het sentiment tegen globalisering is krachtig, maar het is niet altijd gebaseerd op feiten. We hebben enorm veel te danken aan vrijhandel en hebben dat wellicht wat te makkelijk voor lief genomen.”

Het IMF koppelt de toenemende politieke onrust aan het uitblijven van een sterkere economische groei. Om populisten de wind uit de zeilen te nemen, moeten overheden volgens het fonds daarom trachten de groei te stimuleren. Financieel sterke landen zouden de lage rente daarbij moeten gebruiken voor extra investeringen.

Knot reageerde terughoudendheid op die oproep. "Investeringsbeslissingen moeten niet worden gebaseerd op het feit dat het goedkoop is om te lenen. Er moet een goede casus liggen.''

Neutraal begrotingsbeleid

De centralebankpresident ziet wel ruimte voor investeringen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie, de digitale infrastructuur en onderwijs. "Maar ik denk niet dat er in Nederland sprake is van achterstallig onderhoud.''

Investeringen moeten daarbij wel passen binnen het aan het volgende kabinet geadviseerde neutrale begrotingsbeleid. Knot wees er daarbij op dat Nederland "eindelijk'' voldoet aan de Europese begrotingsregels. "We kunnen nu zorgen voor een beperkt overschot in goede tijden, zodat we een volgende recessie beter kunnen opvangen."