De Nederlandse economie boekte een miniem plusje in het derde kwartaal van dit jaar. Lees wat Klaas Knot, Jeroen Dijsselbloem en Henk Kamp daarover te zeggen hebben.

De groei was vooral te danken aan aantrekkende export, die met 2,1 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder. De uitgaven van consumenten daalden nog wel, met 2,3 procent.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank

De kleine groei van de Nederlandse economie is bemoedigend, maar de arbeidsmarkt staat er nog erg slecht voor, concludeerde DNB-president Klaas Knot donderdag.

,,Het is bemoedigend dat na een lange periode van economische krimp weer een positief groeicijfer mag worden begroet. Maar het houdt niet over”, zei Knot over de groei van 0,1 procent. ,,De ontwikkeling van de werkgelegenheid is ronduit zorgelijk. Consistent economisch beleid, waarin structurele hervormingen hand in hand gaan met begrotingsdiscipline, blijft noodzakelijk om het prille herstel een bestendige basis te geven.”

Knot gaf begin oktober al aan dat er waarschijnlijk een positief groeicijfer aan zat te komen. Hij zei op dat moment dat veel seinen voor de economie ,,op groen” stonden.

Nout Wellink, ex-president van De Nederlandsche Bank

De kleine groei van de Nederlandse economie in het derde kwartaal is positief nieuws, aldus Wellink. Met 0,1 procent is de vooruitgang echter nog te beperkt om van een overtuigend herstel te kunnen spreken.

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën

CBS-cijfers van donderdag bevestigen ook voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dat Nederland herstelt van de crisis. Goed nieuws, vindt hij, maar de bewindsman wijst er meteen op dat het herstel nog pril is. ,,We zijn er nog niet. Ik ben nog niet opgelucht. Daarvoor ligt er nog te weinig.''

Dijsselbloem wijst op de woorden van het CBS dat Nederland langzaam uit een diep dal klimt: ,,Er is dan ook geen reden voor al te veel optimisme. Zo verdwijnen er nog steeds veel banen, zijn de binnenlandse bestedingen nog laag en verkeren de overheidsfinanciën nog in zwaar weer. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën is nodig om duurzame economische groei te krijgen.''

Dijsselbloem heeft er al met al vertrouwen in dat de Europese Commissie vrijdag een positief oordeel zal geven over de Nederlandse begroting 2014. ,,We hebben de maatregelen genomen die Brussel van ons heeft gevraagd'', aldus de bewindsman. Hij wees onder meer op het pakket van 6 miljard euro bezuinigingen.

Henk Kamp, minister van Economische Zaken

De CBS-cijfers laten volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) zien dat Nederland voorzichtig uit de recessie komt. ,,Na vier kwartalen krimp groeit de economie weer, al is de groei nog heel beperkt. Het feit dat de investeringen weer toenemen is hoopgevend'', aldus Kamp.

Zorgwekkend noemt de minister de afname van het aantal banen. ,,Voor herstel van de economie is het noodzakelijk dat het kabinet doorgaat met het bedrijvenbeleid en het doorvoeren van hervormingen die de economie versterken'', stelt Kamp.

Ton Heerts, voorzitter FNV

FNV-voorzitter Ton Heerts noemt de CBS-cijfers op zich goed nieuws. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer en hij roept kabinet en werkgevers dan ook op verder te investeren in het broze herstel dat de economie nu laat zien.

Heerts ziet het kabinet liefst ,,subiet stoppen met de extra miljardenbezuinigingen om het huishoudboekje'' op orde te krijgen. Verder bezuinigen breekt het minieme vertrouwen dat weer af, denkt de vakbondsvoorzitter die zich zorgen maakt over de nog steeds stijgende werkloosheid.

Het is volgens hem zaak dat er meer banen komen en mensen meer vertrouwen krijgen, en ook daar moet in worden geïnvesteerd. Heerts: ,,De binnenlandse bestedingen moeten echt omhoog. Waar het kan moeten de lonen omhoog. De rijkste Nederlanders zijn ondanks de economische crisis opnieuw rijker geworden. Ik roep hen dan ook op om meer te gaan besteden, want dat is goed voor ons allemaal.''

30 november trapt de FNV in Utrecht af voor een campagne waarin aandacht wordt gevestigd op het belang van betere koopkracht.

Lees ook:

Yes! Nederland groeit weer

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl