Mensen die eerst niet op zoek waren naar werk zijn dat in de afgelopen drie maanden wel gaan doen. Voorlopig zonder succes. Daardoor is de werkloosheid sinds juli met gemiddeld 4.000 personen per maand toegenomen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Help, de werkloosheid stijgt! Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de werkloosheid in oktober 6,9 procent. In september was dat nog 6,8 procent. Wat is er aan de hand? Niets om u zorgen over te maken. Sterker nog, de arbeidsmarktcijfers zijn zo slecht nog niet.

Vorige maand steeg de werkgelegenheid met 10.000 personen, wat exact gelijk is aan de gemiddelde maandelijkse toename van de werkgelegenheid sinds de arbeidsmarkt begon te herstellen in april 2014. Het aantal werklozen steeg met 9.000 personen.

Waar komen die werklozen dan vandaan? Uit de cijfers blijkt dat de beroepsbevolking in oktober in bijna hetzelfde tempo groeide als de werkloosheid. Met andere woorden: nieuwe toetreders of herintreders op de arbeidsmarkt hebben niet direct een baan gevonden.

Dat is niet verrassend. Ondanks dat de werkloosheid ten opzichte van de piek van 7,9 procent werkloosheid in februari 2014 met een procentpunt (oftewel 83.000 personen) gedaald is, is de arbeidsmarkt nog steeds ruim. De verhouding tussen openstaande vacatures en werklozen is 4,5 (zie onderstaande grafiek). Het is dus nog steeds knokken om een baan.

(klik voor vergroting)

vacs

2. Het Nederlandse consumentenvertrouwen heeft deze maand het hoogste niveau sinds augustus 2007 bereikt. De vertrouwensindicator van het CBS steeg deze maand met een punt naar 9. De marginale toename was het gevolg van positievere verwachtingen over de economie in de komende twaalf maanden.

3. Olie- en gasreus Shell is wederom een stap dichter bij de overname van de Britse aardgasproducent BG Group. Australische mededingsautoriteiten zijn akkoord gegaan met de overname van BG door Shell voor meer dan 50 miljard euro. Shell wacht nog steeds op goedkeuring van de Chinese autoriteiten. Eerder gingen toezichthouders in de EU, VS en Brazilië akkoord met de overname, die volgens Shell begin 2016 wordt afgerond.

4. Nationale-Nederlanden (NN), de voormalige verzekeringspoot van ING, heeft zijn solvabiliteit dit jaar weten te versterken, ondanks de lage rentestanden die verzekeraars parten speelt. NN zei op zijn beleggingsdag dat de solvabiliteit onder de nieuwe en strengere Solvency-regelgeving beter dan de verwachte 214 procent bedroeg. Eind 2014 was dit nog circa 200 procent. Maar, waarschuwde NN, het cijfer is gebaseerd op een model waar toezichthouder DNB nog definitief toestemming voor moet geven.

NN zei dat verder dat de kosten sneller dan verwacht met 200 miljoen euro zijn verlaagd en dat de kosten met nog eens grofweg 100 miljoen euro verder worden verlaagd. Beleggers ruiken de geur van een hoger dividend en zetten het aandeel donderdagochtend ruim 4,5 procent hoger op een groen en goed gemutst Damrak.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

5. Volgens De Telegraaf is het “dringen om aandelen” van ABN Amro vrijdag op het Damrak. Kleine beleggers staan namelijk te popelen om te mogen inschrijven voor de 18,8 miljoen aandelen die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem opzij heeft gezet voor niet-professionele partijen, aldus de krant. De prijsvork van de beursgang is inmiddels vernauwd naar 17,50 tot 18,00 euro per aandeel, zo meldde persbureau Bloomberg. Dat is net aan de onderkant van de oorspronkelijke range van 16 tot 20 euro.

De staat verkoopt 216,2 miljoen aandelen, overeenkomend met een kapitaalbelang van 23 procent. Dat is inclusief de overtoewijzing van 28,2 miljoen aandelen. Er wordt gemeld dat alle aandelen vergeven zouden zijn bij de prijsvork van 17,50 tot 18 euro, maar onduidelijk is of dit inclusief de overtoewijzing is.

In ieder geval is de kans aanzienlijk dat ABN Amro een plek in de AEX krijgt. Aan de onderkant van de prijs en zonder overtoewijzing zou de bank net genoeg free float hebben om in maart in de AEX te komen, ervan uitgaande dat de andere kleinere fondsen ABN Amro niet voorbij streven qua free float.

6. Megaovername in de farmacie. Volgens Bloomberg wil het Amerikaanse Pfizer zijn rivaal in Ierland gevestigde rivaal Allergan overnemen voor 380 dollar per aandeel, wat Allergan waardeert op 150 miljard dollar per aandeel. Dat zou de grootste overname in de sector ooit zijn. Dat is leuk voor aandeelhouders van Allergan, maar minder leuk voor de Amerikaanse belastingbetaler. Door de overname kan Pfizer zijn hoofdkwartier verkassen naar Ierland, waar een aanzienlijk lagere belastingdruk voor het bedrijfsleven geldt dan in de VS. Deze zogenoemde ‘inversion deals’ zijn hierdoor erg omstreden geworden.

7. Europese beurzen kleurden donderdagochtend groen, en zijn daarmee op weg naar nette weekwinsten van zo’n 3 procent. Aan het einde van de ochtend steeg de AEX 1,3 procent naar 472 punten. Dat zou het hoogste slot sinds medio augustus zijn.

De AEX en de meeste andere Europese beursgraadmeters zijn inmiddels weer naar hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde gestegen. De vraag is of er een uitbraak in zit. Een aanjager zou bijvoorbeeld het rentebesluit van de ECB op 3 december kunnen zijn. Kopstukken van de centrale bank hebben deze week krachttaal gebruikt om te signaleren dat de ECB het monetaire beleid dan verder zal verruimen. De vraag is of de centrale bank zich houdt aan de nog jonge traditie van het aankondigen van monetaire verruimingsmaatregelen die de marktverwachtingen overtreffen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl