• Managers denken dat een volledige terugkeer naar kantoor een werkgever aantrekkelijk maakt, maar daar denkt de rest van de werkvloer anders over.
  • Volgens drie op de tien werkende Nederlanders wordt een werkgever dan juist minder aantrekkelijk, blijkt uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP.
  • Inmiddels wordt 40 procent van de werkende Nederlanders op kantoor verwacht.
  • Lees ook: Werkgever wil dat hybride thuiswerker meer naar kantoor komt vanwege dreigende recessie

Nederlanders zijn over het algemeen tevreden met hun baan, maar de meeste werknemers worden minder blij van een volledige werkweek op kantoor. Vooral managers denken hier anders over, blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP.

Het hoogste management vindt namelijk dat een volledige terugkeer naar kantoor een werkgever aantrekkelijk maakt. Terwijl andere functiegroepen precies het tegenovergestelde vinden. Drie op de tien werkende Nederlanders vindt een werkgever minder aantrekkelijk als die werknemers iedere werkdag op locatie verwacht.

Inmiddels wordt van zo’n 40 procent van de medewerkers verwacht dat ze naar kantoor komen. Slechts 22 procent geniet volledige flexibiliteit, blijkt ook uit het onderzoek waarin 34.000 werknemers in achttien landen, waaronder Nederland, zijn bevraagd over werkgerelateerde thema’s.

De helft van de werkende Nederlanders zegt dat een werkgever aantrekkelijk is als die werknemers zelf laat bepalen waar en ze werken. De werkgever wordt weer minder aantrekkelijk als die gaat bepalen op welke dagen werknemers naar kantoor moeten komen.

Wel zegt 70 procent van de werkende Nederlanders tevreden te zijn met de flexibiliteit betreft werkplek. Meer werknemers (75 procent) zijn tevreden met hun flexible uren. Tegelijk geeft drie op de tien werkenden aan dat flexibel werken niet langer gestimuleerd wordt.

En een nog grotere groep (38 procent) voelt zich minder gewaardeerd, als ze gebruikmaken van de mogelijkheid om op andere tijden of locaties te werken. Ook geeft 44 procent van de werkenden aan zich meer dan ooit tevoren gecontroleerd te voelen op aanwezigheid en tijdsregistratie.

Salaris is het belangrijkst, gevolgd door werkplezier en flexibele werkuren

Toch zijn Nederlanders vooralsnog een tevreden volk als het gaat om hun baan. Zo is 73 procent tevreden met zijn baan en zegt 80 procent plezier te hebben in het werk. Een hoger percentage van 86 procent voelt zich daar zeker over. Volgens ADP zijn deze percentages hoger dan het Europees gemiddelde.

Voor de meeste Nederlanders (68 procent) is salaris het belangrijkste aspect van de baan en ongeveer eenzelfde percentage is hier tevreden over. 66 procent zegt ook eerlijk betaald te worden. Daarmee is het volgens ADP geen verrassing dat maar liefst 87 procent maar één inkomstenbron heeft en dat 44 procent zegt nooit extra of onbetaalde uren te draaien. Het Europees gemiddelde is 37 procent.

Na salaris vinden Nederlandse werknemers werkplezier belangrijk. Flexibiliteit in werktijd komt op de derde plaats, voor 31 procent is dit topprioriteit.

LEES OOK: Werkgever wil dat hybride thuiswerker meer naar kantoor komt vanwege dreigende recessie