De werkloosheid daalt rap in Oost-Duitsland. Goed nieuws, maar daarmee komt ook de automatische subsidiestroom van West naar Oost ter discussie te staan, signaleert Duitslandnieuws.nl
In Oost-Duitsland daalt het aantal werklozen harder dan het landelijk gemiddelde. Minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel wil nu de solidariteitsbijdrage die West-Duitsland aan oost betaalt herverdelen. Straks moeten ook arme regio’s in West-Duitse mijnregio’s zoals in het Ruhrgebied in aanmerking komen. “Het geld stroomt niet meer automatisch naar het oosten.”
In het oosten gaat de zon op. Vooral wie naar de Oost-Duitse arbeidsmarkt kijkt. Tussen de Oostzee en het Ertsgebergte is het aantal werklozen de afgelopen vijf jaar zevenmaal zo hard gedaald als in het westen. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut voor de Duitse economie (IW) uit Keulen.
De sterkste dalingen waren in de districten Ostprignitz-Ruppin (Brandenburg) en rond de stad Sondershausen (Thüringen). In beide regio’s ging het aantal werklozen omlaag met 5,5 procentpunt.
Subsidie: niet automatisch naar het oosten
De minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) wil nu de subsidiestromen anders laten lopen. De staatshulp moet daarheen vloeien ‘waar het economisch en sociaal gezien het hardste nodig is. Het geld mag niet meer automatisch naar het oosten gaan’, zei hij woensdag.
Sinds 2008 is het aantal werklozen in Oost-Duitsland gemiddeld met 2,8 procentpunt naar een totaal van 10,3 procent van de beroepsbevolking gedaald. In West-Duitsland was er slechts een daling van slechts 0,4 procentpunt. Maar daar is sowieso slechts 6 procent van de beroepsbevolking werkloos.
Op regionaal niveau vonden behalve in Ostprignitz-Ruppin en Sondershausen ook in Sömmerda en Altenburger Land (Thüringen) en Elbe-Elster (Brandenburg) veel mensen werk. Het aantal werklozen steeg het hardst in de districten Neunkirchen (Saarland), Herne, Remscheid, het Märkische district (Noordrijn-Westfalen) en in Heidenheim (Baden-Württemberg).
De districten waar de werkloosheid het sterkst is gestegen, zijn vaak regio’s waar vroeger kolen en staal een grote rol hebben gespeeld. Zeker Saarland en het Ruhrgebied. Om deze gebieden wil minister Gabriel – zelf afkomstig uit een mijngebied – zich het meeste bekommeren.
Solidariteit: ook voor het westen
De solidariteitsbetalingen - in de volksmond ‘Soli’ genoemd - van West-Duitse deelstaten naar het oosten worden momenteel voor de periode tot 2019 opnieuw tegen het licht gehouden. Al jaren wil het westen de geldkraan naar het oosten een in meer of mindere mate dichtdraaien.
Gabriel vindt dat die discussie vooral moet gaan over waar het geld echt nodig is. “Financiële hulp kan in de toekomst net zo goed nodig zijn in Noord-Beieren of in Franken als nu in de Harz, het Ruhrgebied en in Mecklenburg-Voorpommeren.”
Duitsland importeert meer
Wel gaat Gabriel er van uit dat de positieve ontwikkeling van de arbeidsmarkt aanhoudt. De regering verwacht dat in 2014 240.000 extra mensen een baan zullen vinden, waarmee het aantal werkenden op 42,1 miljoen uitkomt. Dat deelde de minister mee in het financiële vooruitzicht voor 2014. Daarin wordt een groei van de Duitse economie van 1,8 procent verwacht.
In 2015 wordt dat zelfs 2 procent. Door het hoge aantal mensen dat werk heeft en de stijgende lonen denkt de Duitse regering dat de binnenlandse vraag een belangrijke steunpilaar voor de Duitse economische groei zal zijn. Net als vorig jaar zal de import sterker stijgen dan de export.
Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland.
Lees ook op Duitslandnieuws.nl
Helft export Nederlandse biologische producten bestemd voor Duitsland
Duitse kinderdagverblijven bij de grens zoeken Nederlandse medewerkers
Duitsland bewijst: soepel ontslagrecht leidt tot meer banen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl