Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft de afgelopen drie jaar bewust de feiten achtergehouden over de ernst, de omvang, de duur en het systematische karakter van de corruptie binnen het bedrijf.

Dat schrijft Vrij Nederland (VN) in de editie van het blad die vanaf woensdag in de schappen ligt.

VN baseert het artikel op documenten en bandopnamen die in het bezit zijn van voormalig SBM-medewerker Jonathan Taylor. Hij werkte bijna tien jaar als jurist bij het bedrijf uit Schiedam.

SBM heeft alle beschuldigingen tegenover VN ’ten sterkste’ ontkend. Het bedrijf wilde niet in detail op de aantijgingen ingaan omdat er een juridische procedure loopt tegen Taylor. SBM beschuldigt hem van chantage.

Miljoenenschikkingen

De dienstverlener schikte vorig jaar met het OM voor 192 miljoen euro en voorkwam daarmee vervolging wegens corruptiepraktijken in onder meer Angola, Equatoriaal-Guinea en Brazilië.

In Brazilië loopt nog een onderzoek naar betalingen van smeergeld tussen SBM en staatsoliebedrijf Petrobras. SBM vond daar in een eigen onderzoek geen bewijs voor.

Volgens Taylor blijft de ware aard en omvang van de corruptie verborgen door de schikking. Bovendien meent Taylor dat het OM heeft toegestaan dat SBM kon blijven ontkennen dat er sprake was van corruptie in Brazilië. Het OM wist volgens hem van de omvang en de ernst van de corruptie. Omdat SBM de hand boven het hoofd gehouden werd, is het OM volgens de klokkenluider "medeplichtig aan het verzwijgen van koersgevoelige informatie".

Bijlages toegevoegd aan contracten

SBM had twee jaar lang een speciale bestuurder, Sietze Hepkema, in dienst die de zaken onderzocht. Toen Taylor naar eigen zeggen aandrong op snelle maatregelen om schoon schip te maken, zou Hepkema hebben gezegd dat dat niet zijn prioriteit was en dat hij niet was aangesteld om mensen te kruisigen. Taylor, die contracten opstelde en regelmatig voor zijn werk naar Brazilië reisde, nam medio 2012 ontslag en eiste een schadevergoeding van 3 miljoen euro.

Het bestuur van SBM voegde volgens Taylor in het geheim bijlages toe aan contracten, waarin aanvullende afspraken stonden over de betaling van buitensporig hoge commissies. "Het bedrijfsmodel bij SBM was simpel. We haalden orders binnen door op grote schaal smeergeld te betalen."

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat SBM-bestuurders tot nog toe de indruk wekten dat de corruptiepraktijken incidenten waren. "Als de informatie van Taylor klopt, zat de corruptie in het dna van de onderneming", aldus de belangenbehartiger. De VEB zegt dat het concern "verplicht is nu echte duidelijkheid te bieden".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl