- KLM heeft een pakket maatregelen uitgewerkt om de kosten terug te dringen.
- De luchtvaartmaatschappij geeft aan dat dit nodig is om de winstgevendheid te verbeteren.
- Of er banen verdwijnen bij KLM, is nog niet duidelijk.
- Lees ook: KLM wil dat parttimepiloten meer vlieguren maken om roosterprobleem op te lossen
KLM heeft donderdag een aantal maatregelen gepresenteerd om de kosten terug te dringen en de financiën van de luchtvaartmaatschappij structureel te verbeteren. Op korte termijn moeten deze maatregelen al leiden tot een verbetering van het bedrijfsresultaat met 450 miljoen euro. “Het is een stevig pakket, maar de maatregelen zijn echt nodig”, legt KLM-topvrouw Marjan Rintel uit.
De maatregelen hebben onder meer betrekking op het terugdringen van het personeelstekort onder vliegers en technici. Zo kijkt KLM naar het verkorten of versnellen van opleidingen.
Ook wordt onderzocht hoe onderhoud efficiënter gedaan kan worden. Tegelijkertijd wil de maatschappij de organisatie vereenvoudigen, waarbij KLM kijkt naar dubbele functies en in hoeverre deze samengevoegd kunnen worden. Of daarbij ook banen op het spel staan, is nu nog niet duidelijk.
Meer verdienen aan producten aan boord van vliegtuig
Verder wil de maatschappij het aanbod van producten aan boord van vliegtuigen verbeteren, om op die manier de inkomsten met jaarlijks 100 miljoen euro te verhogen. Daarvoor wordt onder meer een nieuw cateringaanbod getest. Daarnaast verkent KLM de mogelijkheden om activiteiten die niet direct bijdragen aan het uitvoeren van vluchten, uit te besteden of te stoppen. Welke activiteiten dat kunnen zijn, is nu nog niet bekend.
De omzet en operationele winst van KLM stegen in het tweede kwartaal nog, toch waren de kosten nog altijd hoog. Volgens Rintel heeft dit een behoorlijke impact op de financiën van de luchtvaartmaatschappij. "De inkomsten zijn goed, maar niet voldoende hoog om alle kosten te dekken. Daarom nemen we nu aanvullende maatregelen", aldus de topvrouw. "Wij willen onze 105-jarige pioniersrol in de luchtvaart behouden en Nederland blijven verbinden met de rest van de wereld."
De kosten moeten onder meer omlaag om te blijven investeren, vooral in vliegtuigen. "In de komende jaren vervangt KLM oudere toestellen door een stillere, schonere en zuinigere vloot", legt financieel topman Bas Brouns uit. "Hiermee voldoen we ook aan de afspraken met het kabinet en verminderen we de geluidshinder voor omwonenden van Schiphol."