Luchtvaartmaatschappij KLM zit zwaar in de maag met het Amerikaanse inreisverbod voor personen uit onder meer Irak en Iran dat president Donald Trump vrijdag uitvaardigde. Dit zorgde afgelopen weekend voor chaos op Amerikaanse vliegvelden.
KLM heeft zondag opnieuw reizigers met bestemming Verenigde Staten tegengehouden die onder het inreisverbod vallen dat president Donald Trump heeft ingesteld. De KLM bevestigt dat een aantal mensen is verteld dat ze niet mee mochten op vluchten richting de VS. De maatschappij wilde niet zeggen hoeveel dat er zondag waren.
Zaterdag weigerde de KLM al zeven mensen mee te nemen. Ook andere maatschappijen weigerden mensen. Een woordvoerster van de KLM zei zondag dat het bedrijf daarmee de instructies van de Amerikaanse autoriteiten opvolgt.
Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse federale rechter schortte dat inreisverbod zaterdag deels op.
Risico boetes voor KLM
De reden dat dat KLM toch blijft meewerken aan het decreet van Trump, ligt bij de kans op forse boetes. “Er worden vijfcijferige boetes uitgedeeld per reis aan luchtvaartmaatschappijen die reizigers die vallen onder het inreisverbod toch afleveren. Gaat de overheid dan die boetes betalen? Nee, want dat is staatssteun en dat mag ook niet”, zo legt Steven Verhagen van pilotenbond VNV maandag uit tegenover De Telegraaf.
"Wij worden ten onrechte verantwoordelijk gemaakt”, zegt een woordvoerdervan KLM tegenover de krant. "Wij voeren alleen controles uit op paspoorten, waarvoor we instructies krijgen van Amerikaanse veiligheidsdiensten.”
Wat voor Air France-KLM ook meespeelt, is het strategische belang van de routes van en naar de VS. Daar verdient de Frans-Nederlandse vliegmaatschappij veel geld mee. Air France-KLM heeft hiermee een belang om een goede relatie te houden met de Amerikaanse overheid.