Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt vanaf vrijdag de ticketprijzen voor langeafstandsvluchten vanwege de sterk gestegen olieprijzen. Ook de Franse zustermaatschappij Air France verhoogt haar prijzen. Dat bevestigde een woordvoerder van KLM na berichtgeving in diverse media.

Volgens KLM is de prijsverhoging afhankelijk van de bestemming en reisklasse. Zo stijgt de prijs voor een ticket in de economyclass voor een retourvlucht tussen Amsterdam en New York met 30 euro en die voor een ticket in de businessclass met 100 euro. De prijsverhoging geldt enkel voor nieuwe boekingen.

Brandstof is een belangrijke kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen. Vanwege de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen. Daardoor nemen de kosten voor kerosine voor vliegtuigen toe, wat nu dus wordt doorberekend in de ticketprijzen door KLM en Air France.

Uber verhoogt prijzen ook vanwege dure benzine en diesel

Niet alleen vliegmaatschappijen rekenen hoge brandstofprijzen door aan klanten. Ook een taxiritjes worden duurder. Zo heeft Uber in Nederland de prijzen voor een rit verhoogd. Het gaat om een verhoging van het basistarief met 0,50 euro.

Daarmee wil Uber naar eigen zeggen chauffeurs die gebruikmaken van het platform helpen met de gestegen operationele kosten. De chauffeurs zijn op de hoogte gebracht van deze prijsverhoging, aldus het bedrijf.

In de Verenigde Staten ging het om een toeslag van tussen de 0,45 dollar (0,41 euro) en 0,55 dollar (0,50 euro). Die geldt in ieder geval voor zestig dagen. Uber benadrukt dat passagiers altijd de prijs van een rit zien voordat ze die boeken.

Vorige week liet taxibrancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) nog weten dat de prijs van een taxiritje de komende tijd maar een beetje kan meestijgen met de brandstofprijzen. Chauffeurs moeten zich houden aan een landelijke maximumprijs. Vaak zitten zij daar al in de buurt, waardoor extra kosten nauwelijks kunnen worden doorberekend aan de klant.

LEES OOK: Tekort aan zonnebloemolie: dit moet je weten over alternatieven zoals olijfolie, arachideolie, sojaolie en kokosolie