- De loonsverhoging van 2,5 procent voor KLM-medewerkers per augustus gaat voorlopig niet door. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij eenzijdig besloten.
- Volgens KLM is uitstel van de eerder afgesproken loonsverhoging vanwege de coronacrisis onvermijdelijk.
- Vakbond FNV noemt het besluit schandalig en overweegt naar de rechter te stappen.
KLM stelt de eerder overeengekomen loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers per augustus tot nader order uit. De maatschappij, die door de coronacrisis aan het infuus van de overheid ligt, nam dit besluit eenzijdig. De vakbonden zijn donderdagmiddag ingelicht.
De loonstap die vorig jaar na lange onderhandelingen met vakbonden werd bereikt, zou het concern jaarlijks zo’n 50 miljoen euro kosten.
KLM benadrukt dat het niet gaat om afstel, maar om uitstel en zegt niet anders te kunnen. Momenteel verliest KLM dagelijks zo’n 10 miljoen euro. “De situatie van toen is echter totaal anders dan de realiteit van nu”, zo klinkt het.
KLM deed eerder een verzoek aan de vakbewegingen om de afgesproken loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over een totaalpakket aan maatregelen. De bonden gingen daar toen niet eenduidig in mee.
FNV mogelijk naar rechter
Vakbond FNV overweegt naar de rechter te stappen. Volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink, die de belangen behartigt van het grondpersoneel bij de luchtvaartmaatschappij, is de actie van KLM "schandalig".
"Dit kan helemaal niet", stelt hij in een eerste reactie. KLM deed eerder al een verzoek aan de vakbewegingen om de afgesproken loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over een totaalpakket aan maatregelen. Maar daar had Van den Brink 'nee' tegen gezegd.
Volgens de vakbondsman zou het uitstellen van de loonsverhoging een "verkeerd signaal" zijn. FNV beraadt zich op vervolgstappen, voegt hij daaraan toe. "We hebben nog niks besloten. Maar een kort geding is een van de stappen waar we nu aan denken."
Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is het "onvermijdelijk" dat KLM fors ingrijpt. De overheid schoot de KLM eerder te hulp met miljarden aan leningen en garantstellingen, op voorwaarde dat de luchtvaartmaatschappij de kosten flink omlaag brengt.
"Wat ik zie is dat KLM zich in een hele lastige fase bevindt en ook nog een lastige toekomst voor de boeg heeft", aldus Hoekstra. "Dat een onderneming dan alles op alles zet om te overleven, dat begrijp ik heel goed. Dat dat vervolgens pijnlijk is voor alle werknemers, dat zien we ook allemaal."
Pilotenbond VNV is wel positief
Bij pilotenbond VNV wordt wel positief gereageerd op het uitstel van de loonsverhoging. De organisatie vindt het verstandig dat deze kostenverhoging bij KLM nu even niet wordt doorgevoerd. VNV had vorige maand al, als enige bond, een voorstel hiertoe aan KLM aangeboden.
Maar de wijze waarop KLM dit eenzijdige besluit oplegt, kan bij de piloten niet op begrip rekenen. "Hiermee wordt een overlegverplichting en arbeidsrecht terzijde geschoven zonder daar goede redenen voor te hebben. Wij betreuren daarom de eenzijdige actie van KLM in een tijd waar samenwerking juist cruciaal is", stelt VNV in een verklaring.
Bij KLM zijn diverse vakbonden actief. Niet iedere bond was donderdagmiddag direct bereikbaar voor commentaar.
De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) liet weten dat het nieuws als een complete verrassing kwam. De bond voor stewards en stewardessen wil de brief hierover van KLM eerst zorgvuldig bestuderen en dan de eigen leden informeren, voordat er een inhoudelijke reactie kan worden gegeven.
KLM komt in oktober met crisisplan
KLM moet in oktober een een plan presenteren als voorwaarde voor de overheidssteun die het krijgt om door de crisis te komen. Naast miljoenen loonsubsidies gaat het om miljarden aan leningen en garantiestellingen.
De kostenverlagingen zijn volgens KLM ook noodzakelijk om het voortbestaan van de maatschappij te kunnen garanderen. Dan is het maatschappelijk en financieel niet te veroorloven de loonsverhoging door te voeren, aldus KLM.
Eerder stelde KLM al de uitkering van de winstdeling over 2019 uit. Ook aanpassingen aan roosterregelingen werden tot nader order opgeschort. Vanaf 25 augustus worden de onderhandelingen gestart met de bonden over verdere aanpassingen.