- De nieuwe reisbeperkingen die het kabinet woensdag bekend heeft gemaakt, maken vliegen op de lange afstand volgens KLM bijna onmogelijk
- Het kabinet wil dat iedere reiziger een ‘normale’ en een sneltest moet overleggen, in de hoop zo het aantal reizen naar ons land te beperken
- KLM zegt dat het niet haalbaar is voor vliegend personeel om aan deze eisen te voldoen en pleit voor een uitzondering
- Ook Schiphol wordt door de nieuwe regels geraakt. De luchthaven ontvangt al 85% minder passagiers en dat aantal zal nu nog verder afnemen
De nieuwe maatregel van het kabinet die alle reizigers verplicht naast een ‘normale coronatest’ ook een sneltest te overleggen, zorgt er volgens KLM voor dat het onmogelijk wordt om nog intercontinentale vluchten uit te voeren.
Door ook vliegend personeel zo’n test op te leggen, loopt de luchtvaartmaatschappij het risico dat werknemers achterblijven in het buitenland. “Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland”, aldus een woordvoerder.
Ook vluchten naar bepaalde Europese bestemmingen worden onmogelijk. Het gaat dan om de late vluchten waarbij personeel moet overnachten in een hotel. KLM maakte al een einde aan nachtstops in bekende coronabrandhaarden als Groot-Brittannië, Ierland en Zuid-Afrika, na zorgen onder cabinepersoneel.
Extra reisbeperkingen vanwege nieuwe virusvarianten in VK, Zuid-Afrika en Brazilië
Demissionair premier Mark Rutte maakte woensdag extra reisbeperkingen bekend. Zo is er per 23 januari een vliegverbod ingesteld voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, moeten alle reizigers die in Nederland aankomen verplicht tien dagen in quarantaine en moet er dus naast een negatieve ‘gewone’ coronatest ook een sneltest overlegd worden.
Die sneltest moet in het buitenland zijn afgenomen en omdat het niet overal mogelijk is om in de buurt van luchthavens zo'n test te laten afnemen, verwacht de regering dat het aantal reizen naar Nederland zal afnemen.
Rutte noemde de maatregel een "extra slot op de deur" om de import van nieuwe virusvarianten te voorkomen.
Naast de Britse coronavariant, die zich al sterk aan het verspreiden is in Nederland, maakt het RIVM zich ook zorgen over mutaties van het coronavirus in Zuid-Afrika en Brazilië.
De Zuid-Afrikaanse variant is in Nederland enkele keren aangetroffen, de Braziliaanse nog niet. Volgens directeur Jaap Van Dissel van het RIVM duidt onderzoek erop dat de vaccins die tot nog toe zijn ontwikkeld ook werken tegen de Britse variant. Van de andere varianten is dat echter nog niet goed duidelijk. Dat noemde Van Dissel woensdag "wel een beetje zorgelijk" in een toelichting tegenover de Tweede Kamer.
KLM pleit voor afschaffing sneltestverplichting
Bij de invoering van de nieuwe regels komen vanaf vrijdag alle intercontinentale vluchten op losse schroeven te staan. KLM voert nu wekelijks ongeveer 270 vluchten uit, waar ook vrachtvluchten deel van uitmaken voor medische goederen. "Die zijn nu praktisch niet meer haalbaar, net als repatriëringsvluchten."
Volgens de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) is het nog niet helemaal zeker dat alle intercontinentale vluchten geschrapt worden. De KLM-directie zou bij Tweede Kamerleden nog pleiten voor een uitzondering op de sneltestverplichting voor bemanningsleden.
"Voor het werk van ons als cabinepersoneel en voor het voortbestaan van KLM is een uitzondering dan ook van groot belang en wij kunnen alleen maar hopen dat de partijen in de Tweede Kamer dat ook zo zien", schrijft VNC aan haar leden.
KLM wijst erop dat bemanningsleden in hun eigen 'bubbel' zitten tijdens buitenlandse overnachtingen tussen landing en vertrek. Ze reizen in hetzelfde busje en verblijven in het hotel. Daarmee is hun situatie anders dan die van reizigers, waarvan onbekend is waar ze tijdens hun verblijf zijn geweest.
Schiphol ziet aantal bezoekers nog verder afnemen
Schiphol ontvangt al ongeveer 85 procent minder passagiers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en zal dit aantal de nieuwe vliegverboden nog verder zien afnemen.
Vanuit het Verenigd Koninkrijk landden vorige week per dag gemiddeld negentien vluchten op Schiphol. Vanuit Zuid-Amerika ging het om vijf vluchten. Verder zette er dagelijks een vlucht vanuit Zuid-Afrika koers richting de Haarlemmermeer.