De aangekondigde staking van grondpersoneel van KLM heeft waarschijnlijk gevolgen voor 12.000 passagiers. Dat denkt de luchtvaartmaatschappij, die de staking wil laten verbieden.
KLM schat dat aan de actie woensdagavond hooguit 250 leden van vakbond FNV meedoen, maar de impact is wel groot. De verwachte schade bedraagt 3 tot 4 miljoen euro.
Het bedrijf houdt daarbij rekening met vertragingen, mensen die hun aansluiting missen of bagage die achterblijft. Reizigers wordt aangeraden de website van KLM goed in de gaten te houden. Daarop kunnen zij zien hoe groot hun vertraging is.
Anderhalf uur staken
Actievoerende grondmedewerkers van KLM handelen woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen af. Van 19.30 uur tot 21.00 uur wordt er geen bagage ingeladen of uitgeladen. Maar of de actie doorgaat, is nog niet helemaal zeker. KLM heeft een kort geding aangespannen tegen FNV om de staking te laten verbieden. Die zaak dient woensdagmiddag.
Ook worden er geen vliegtuigen naar de startbaan geduwd, kondigde vakbond FNV dinsdag aan.
De werkonderbreking treft volgens FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha waarschijnlijk tientallen vluchten, die hierdoor vertraging kunnen ondervinden. Maar of de actie doorgaat is nog niet helemaal zeker. Volgens Boufangacha heeft KLM hierover een kort geding aangespannen dat woensdagmiddag dient.
Loonsverhoging van 1 procent
De vakbond schat dat het merendeel van de medewerkers op de betrokken afdelingen meedoet. Dat zijn ongeveer honderd mensen. Bij de incheckbalies, waar afgelopen dagen ook acties werden georganiseerd, wordt woensdagavond wel gewoon doorgewerkt.
FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. Dinsdag heeft de bond nog een uitnodiging van KLM om te praten over de cao afgeslagen. Volgens de bond heeft dat namelijk alleen zin als de luchtvaartonderneming bereid is om met betere voorstellen te komen.
,,We willen de passagiers zo veel als mogelijk ontzien, maar door de opstelling van de directie van KLM is die koek nu op'', aldus Boufangacha. ,,De bal ligt bij de KLM-directie, deze kan nog hardere acties met grotere gevolgen voor de passagiers voorkomen.''
FNV eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand, en geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Ook zouden uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn in vaste dienst moeten komen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl