- KLM gaat het personeel een loonverhoging van 5 procent geven, als compensatie voor achtergebleven loonsverhoging uit 2020 en 2021.
- De luchtvaartmaatschappij is tijdens de coronacrisis met behulp van staatssteun overeind gehouden.
- KLM heeft in het kader hiervan beloofd de kosten met 15 procent omlaag te brengen.
- Lees ook: Vakantiegeld: dit hou je netto over bij bruto jaarloon van €35.000 tot €105.000 – kijk zelf
Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt alsnog de lonen voor het personeel met 5 procent. Dat gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart.
Eerst zouden de verhogingen van elk 2,5 procent in augustus 2020 en augustus 2021 worden doorgevoerd, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronacrisis en de impact die de pandemie had op de luchtvaart.
“Met het besluit van vandaag creëert KLM, net als veel andere bedrijven in Nederland, financiële ruimte voor medewerkers om de torenhoge inflatie te compenseren”, stelt de maatschappij in een toelichting.
Kim Bruggeman, hoofd arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden bij KLM, zegt dat dit moet worden gezien “als een correctie en niet als een verhoging”. “Onze mensen dragen al twee jaar bij aan het weer gezond krijgen van het bedrijf. Ze leveren fors loon in en werken het zweet op hun rug. Ergens moet dat een correctie krijgen en die voeren we nu door.”
Aan de rest van het loonoffer, zoals het afstaan van een deel van het vakantiegeld of eindejaarsuitkering, verandert nog niets. "Omdat we het nog nodig hebben", aldus Bruggeman. "Dit is wat wij nu denken te kunnen doen. Meer kunnen we nu niet. Het bedrijf moet herstellen uit de crisis."
KLM zegt voor nieuwe cao-onderhandelingen met vakbonden in gesprek te gaan. Vanuit de bonden waren de afgelopen tijd al "hints" dat een inflatiecorrectie nodig was, zegt Bruggeman.
KLM leunt zwaar op staatssteun uit coronacrisis
KLM is tijdens de coronacrisis bijna failliet gegaan en kreeg via de staat voor bijna 3,4 miljard euro aan kredietgaranties. Uiteindelijk leende KLM voor 942 miljoen euro bij.
Begin deze maand meldde de luchtvaartmaatschappij dat in het eerste kwartaal van dit jaar 311 miljoen euro van de staatssteun is terugbetaald, waardoor er nog 631 miljoen euro aan schuld uitstaat via de staatsregeling. Later dit jaar wil KLM nog verdere aflossingen doen.
Mede door de schuldaflossing hield KLM in het eerste kwartaal van dit jaar een kleine operationele winst van 3 miljoen euro over.
KLM heeft als onderdeel van de staatssteun toegezegd de "beïnvloedbare kosten" met 15 procent te reduceren. Het bedrijf gaat met de vakbonden aan tafel om "invulling te geven aan de bijdrage van de medewerkers aan het herstel van KLM."