- Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft ruim 1 miljard euro opgehaald met een eerder aangekondigde aandelenverkoop.
- Daardoor zakt het Nederlandse belang terug van 14 procent naar 9,3 procent.
- Minister Wopke Hoekstra van Financiën had twee jaar geleden nog 774 miljoen euro aan belastinggeld uitgegeven om in het geheim een belang van 14 procent te verwerven.
Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft ruim 1 miljard euro opgehaald met een eerder aangekondigde aandelenverkoop. Met het extra geld kan het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf zich beter wapenen tegen de coronacrisis, die de sector hard heeft getroffen.
Het bedrijf heeft ruim 200 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, voor een prijs van 4,84 euro per aandeel.
De Franse staat deed mee aan de aandelenuitgifte. Het Franse belang in de luchtvaartgroep wordt daardoor groter. Ook de grote aandeelhouder China Eastern Airlines deed mee.
De Nederlandse staat deed niet mee en ziet zijn deelneming in Air France-KLM kleiner worden, omdat het bestaande belang van Nederland ‘verwaterd’ door de nieuwe aandelen.
Het belang zakt terug naar 9,3 procent, terwijl minister Wopke Hoekstra van Financiën in 2019 nog 774 miljoen euro had uitgegeven om een belang van 14 procent te verwerven. Hij wilde daarmee een duidelijk signaal afgeven dat Nederland de belangen van KLM, het publieke belang en ook de belangen op Schiphol duidelijker beschermt.
Hoekstra is niet bang dat hij nu de greep op Air France-KLM verliest. “De Nederlandse staat blijft een grote aandeelhouder”, zei de minister begin april.
Hij wees er daarbij op dat het kabinet vorig jaar bij de onderhandelingen over een eerste pakket noodkredieten al extra garanties heeft bedongen over de positie van Schiphol als internationaal luchtvaartknooppunt.
Air France-KLM heeft duurzame ambities
Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM toont de kapitaalvergroting aan dat de belangrijkste aandeelhouders vertrouwen hebben in de toekomst van het concern. Hij zegt ook dat het management en de werknemers "zeer gemotiveerd zijn om het concurrentievermogen van het bedrijf te verbeteren en het herstel aan te pakken".
Verder heeft de luchtvaartcombinatie grote ambities om te veranderen op het gebied van duurzaamheid.
Air France-KLM is zwaar geraakt door de coronacrisis en kreeg tot nu toe in totaal 10,4 miljard euro aan leningen en garanties van de Franse en Nederlandse overheid. Zo’n 3,4 miljard euro daarvan kwam uit Den Haag.
Het operationele verlies in het eerste kwartaal kwam uit op 1,3 miljard. Vooral de derde coronagolf en de beperkingen die bepaalde landen opleggen aan het luchtverkeer zitten de onderneming dwars.
In de komende maanden en in het bijzonder aan het begin van de zomer verwacht Air France-KLM een aanzienlijk herstel van de vraag naar vliegreizen. Daarbij gaat de onderneming ervan uit dat de positieve effecten van de versnelde vaccinatiecampagnes in verschillende landen kunnen leiden tot minder strenge beperkingen op het passagiersvervoer in die landen.