- De wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal naar verwachting in 2030 een piek bereiken, zo meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
- Het rapport van het agentschap staat in scherp contrast met de visie van het oliekartel OPEC, dat de vraag naar olie tot lang na 2030 juist ziet toenemen.
- Zoals de zaken er nu voor staan denkt het IEA dat de vraag naar fossiele brandstoffen wel veel te hoog zal blijven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.
- Lees ook: Nederland krijgt meer last van klimaatverandering dan gedacht: zeespiegel kan deze eeuw tot 2,5 meter stijgen, voorspelt KNMI
De wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal naar verwachting in 2030 een piek bereiken. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jaarlijkse World Energy Outlook.
De organisatie die landen adviseert over het energiebeleid voorziet dat er steeds meer elektrische auto’s op de weg komen, de Chinese economie langzamer groeit en overschakelt op schonere energie, waardoor de vraag afneemt en er minder investeringen nodig zijn in fossiele brandstoffen.
Het rapport van het agentschap staat in scherp contrast met de visie van het oliekartel OPEC, dat de vraag naar olie tot lang na 2030 juist ziet toenemen en oproept tot biljoenen aan nieuwe investeringen in de oliesector.
Volgens het IEA is het voor het eerst dat de pieken in de vraag naar olie, aardgas en steenkolen dit decennium al zichtbaar zijn in de voorspellingen die zijn gebaseerd op het huidige beleid van overheden.
"De transitie naar schone energie vindt wereldwijd plaats en is niet te stoppen. Het is geen kwestie van 'of' het is alleen een kwestie van 'hoe snel' - en hoe eerder hoe beter voor ons allemaal", aldus Fatih Birol, directeur van het IEA. "Overheden, bedrijven en investeerders moeten achter de transitie naar schone energie staan, in plaats van deze te belemmeren", waarschuwt hij.
Nog te veel vraag naar fossiele brandstoffen om opwarming aarde te beperken tot 1,5 graden
Zoals de zaken er nu voor staan denkt het IEA dat de vraag naar fossiele brandstoffen wel veel te hoog zal blijven om binnen de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te blijven. Dat akkoord heeft als doel om de stijging van de gemiddelde wereldwijde temperatuur te beperken tot 1,5 graden Celsius.
Om het klimaatakkoord te realiseren moet het wereldwijde energiebeleid volgens het IEA radicaal veranderen en moeten de investeringen op alle gebieden van duurzame energie worden opgeschaald.
Het einde van het groeitijdperk voor fossiele brandstoffen betekent volgens het agentschap echter niet het einde van de investeringen in fossiele brandstoffen, maar het ondermijnt wel de reden voor elke stijging van de uitgaven aan olie, gas en steenkolen.