- Nederland krijgt door klimaatverandering te maken met sterkere afwisseling van perioden van droogte en extreme regenval.
- Het wordt een grote uitdaging om de waterhuishouding daarop aan te passen, verwacht het KNMI.
- Nederlandse verzekeraars willen vooral weten wat de verwachte regionale effecten zijn van de klimaatverandering.
Het zal een uitdaging worden voor Nederland om in de toekomst op een slimme manier om te gaan met de waterhuishouding, zegt klimaatonderzoeker Rein Haarsma van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
Hij reageert op het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen. Periodes van droogte en periodes van extreme regenval, die vaker zullen voorkomen door klimaatverandering, vragen namelijk om een tegengestelde aanpak.
Haarsma, tevens medeauteur van het rapport van VN-klimaatpanel IPCC: “Vorig jaar was de zomer droog, dit jaar zien we extreme regenval, zoals in Limburg. Zulke intense buien en langere periodes van droogte zullen elkaar steeds meer gaan afwisselen in de toekomst. De onvoorspelbaarheid ervan maakt het lastig om het waterbeleid hierop aan te passen.”
Want als er droogte wordt verwacht, wil je voldoende water opslaan en vasthouden voor de landbouw. Maar diezelfde opslagruimte heb je ook nodig wanneer een rivier buiten zijn oevers treedt door een heftige regenbui. “Om overstromingen te voorkomen wil je dat water over een groot gebied spreiden, maar als dat gebied al volstaat met water dat is opgeslagen voor drogere periodes dan heb je een probleem.”
Hoeveel last we hiervan gaan krijgen hangt uiteraard samen met het aantal graden dat de aarde uiteindelijk zal opwarmen. "Hoe meer regenval, hoe meer maatregelen je moet treffen, onder meer voor riolering en afwatering. Daarin moeten provincies, waterschappen en steden, maar bijvoorbeeld ook landbouworganisaties met elkaar samenwerken."
Volgens weerpresentator bij het NOS Journaal Gerrit Hiemstra is het duidelijk dat klimaatverandering leidt tot meer en intenser extreem weer. "Er is een heel duidelijk verband tussen snelle en grootschalige emissiereductie en de wereldtemperatuur", zo twittert hij. "We moeten heel snel de emissie van broeikasgassen drastisch beperken."
Verzekeraars willen vooral meer weten over regionale effecten van klimaatverandering
Verzekeraars vinden het goed dat er "gedegen onderzoek" wordt gedaan naar de klimaatverandering, maar zijn daarbij vooral geïnteresseerd in een nog te verschijnen rapportage over de regionale effecten. Dit omdat de gevolgen regionaal zeer kunnen verschillen, laat het Verbond van Verzekeraars weten in een reactie op het nieuwe klimaatrapport van VN-klimaatpanel IPCC.
In oktober komt het Nederlandse KNMI naar verwachting met het zogenoemde Klimaatsignaal’21. Dit is een duiding van van de bevindingen van het IPCC voor Nederland. Dan gaat het onder meer om de nieuwste inzichten ten aanzien van de zeespiegelstijging, extreme neerslag, droogte, het stedelijk klimaat en de snelheid van veranderingen.
Op basis van die studie zal het Verbond van Verzekeraars dan ook een doorrekening doen met betrekking tot schadecijfers.
De afgelopen jaren is klimaatverandering een steeds groter thema geworden binnen de verzekeringssector. De recente grote waterschade in Limburg liet zien wat extreem weer voor gevolgen kan hebben. Voor verzekeraars betekenden de hevige regenval en het hoogwater duizenden schadeclaims. Het is nog niet bekend hoe hoog het schadebedrag is. Mogelijk loopt dit in de honderden miljoenen euro's.