- Investeringen in klimaattechnologie waren populair in 2022, het jaar waarin startups in algemene zin meer moeite hadden om groeifinanciering op te halen.
- Wat betreft investeringen in startups zal 2023 in het teken staan van bedrijven met oplossingen voor CO2-reductie.
- Experts zien vooral kansen voor duurzame startups uit de energiesector
- Lees ook: Energiecrisis leidt tot versnelling in hernieuwbare energie: de capaciteit gaat de komende vijf jaar bijna verdubbelen
Stijgende rentes die leningen duurder maken en een afkoeling van de economie hebben startups die groeigeld zoeken, hard geraakt in 2022.
Het tijdperk van goedkope financiering kwam ten einde doordat durfinvesteerders hun focus verlegden van risicovolle ondernemingen naar meer stabiele bedrijven. Voor de techbranche resulteerde dit in een mondiale ontslaggolf. Sectoren die tot voor kort nog tot de favorieten van geldschieters behoorden, zoals Web3 en fintech, krompen afgelopen jaar.
Maar er was één positieve uitzondering, namelijk die van climate tech, oftewel startups die zich bezig houden met ‘klimaattechnologie’. Bedrijven in deze branche richten zich op technieken rondom de energietransitie en de algehele strijd tegen klimaatverandering. De mondiale investeringen in zogenoemde climate tech-bedrijven namen in 2021 al fors toe, maar stegen afgelopen jaar door.